09.05.2022.

Županijska Liga protiv raka pridružila se svjetskoj kampanji „Globe-athon“ – planinarenjem protiv ginekološkog raka

DSC 0099


Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije proteklog je vikenda na Kalniku organizirala „Globe-athon“, svjetsku javnozdravstvenu kampanju kojom se kretanjem i planinarenjem želi skrenuti pozornost na važnosti kretanja u prevenciji ginekološkog raka. Ujedno je to i poziv ženama da što više brinu o svom ginekološkom zdravlju

Prije hodanja i šetnje stazama Kalnika, dr.Ivica Stanišić, ginekološki onkolog koprivničke Opće bolnice govorio je o mogućnostima prevencije ginekološkog raka i važnosti ove kampanje. Dr. Jasenka Vuljak – Vulić, specijalistica školske medicine upoznala nas je sa izuzetno dobrim odazivom na cijepljenje djece i mladih u našoj županiji protiv HPV-a, uzročnika raka vrata maternice, najčešće i „najpreventabilnije“ vrste ginekološkog raka, a za što je županijska Liga najzaslužnija jer već niz godina provodi akciju edukacije djece i roditelja u Osnovnim školama. O povijesti Kalnika govorio je profesor Zoran Homen, a za sudionike je bila organizirano i osvježenje u Planinarskom domu.

Slika1

U akciji su sudjelovale predstavnice Udruge “Roze” za promicanje zdravlja seoskih žena iz Virja, udruge žena iz Đelekovca, Molvi i Svetog Ivana Žabnog, predstavnici klubova oboljelih od raka iz Križevaca i Koprivnice te mnogi sugrađani i sugrađanke.

Akciju su, kao i sve aktivnosti Lige popratili i članovi Družbe Braća hrvatskoga zmaja, a članovi Lige tom su prilikom zahvalili Županiji na potpori u osiguranju prijevoza za sudionike, kao i svima koji su na bilo koji način bili uključeni u organizaciju ovog događanja.

Služba ureda župana

Izvor: Liga protiv raka KKŽ



Pročitano 1058 puta