10.05.2022.

Županija podržala projekt Camino Podravina

Objavljeno u kategorijama: Novosti

IMG 3177


U prostorijama Županijske uprave održan je sastanak kojemu su prisustvovali pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev, direktor Turističke zajednice područja Dravski Peski Alen Janći, tajnik Bratovštine svetog Jakova Vedran Pražen, projektna koordinatorica Lovorka Korica, koordinator obilježavanja Camino rute po Podravini Nino Hat te predsjednica Obrtničke komore KKŽ Irena Kovačić, koja je i osobno sudjelovala u hodočasničkom putu Camino de Santiago te izdala knjigu „Moj put Camino“.

Tema sastanka bio je projekt Camino Podravina, a naše će područje uskoro postati dio hrvatske Camino rute kao dijela europske mreže hodočasničkih putova svetog Jakova. Projekt uključuje obnovu srednjovjekovnih hodočasničkih ruta kroz Hrvatsku prema Santiago de Composteli, a jedna od 18 planiranih dionica je i Camino Podravina, koja će, kao zaseban turistički proizvod, dati veliki doprinos razvoju vjerskog turizma na području naše županije i motivirati posjetitelje na višednevni boravak.

Projekt realizira Bratovština uz potporu županijske Turističke zajednice, koja je dosad osigurala preko 40 tisuća kuna za označavanje rute po Podravini, a u dijelu troškova sudjeluje i Turistička zajednica područja Dravski Peski, dok je pokrovitelj Hrvatski sabor, odnosno predsjednik Gordan Jandroković.

Kao što je pojasnio tajnik Pražen, plan je da se ukupna ruta.Camina Podravina sastoji od šest dnevnih dionica prosječne dužine 20-tak kilometara, koje vode od Ferdinandovca do Ludbrega, te vjeruje kako će izazvati veliki interes vjernika i svih onih žele sudjelovati u ovom jedinstvenom doživljaju. Veliku ppsjećenost doživjeli su i drugi hrvatski Camino projekti, na Krku i Imotskom.

Hodočasnicima je potrebna minimalna infrastruktura, a njihov boravak na ovom području bit će pokretač ponude smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta, kao i prilika za predstavljanje naše bogate kulturne i povijesne baštine.

Županija, županijska Turistička zajednica i Turistička zajednica područja Dravski Peski podržavaju organizaciju i otvorenje rute Camino Podravina, koje će se održati 11. lipnja uz svetu misu u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Molvama. Sve informacije i podatci o ruti Camino Podravina moći će se doznati na službenoj internetskoj stranici projekta.

Spomenimo kako je Bratovština sv. Jakova službeni predstavnik Hrvatske u Nadbratovštini sv. Jakova u Santiago de Composteli, središnjoj instituciji koja okuplja Camino udruge iz cijelog svijeta. Camino rute, kao dijelovi europske mreže hodočasničkih puteva sv. Jakova, pod zaštitom su UNESCO-a i Vijeća Europe, a godišnje ih prohoda preko 1.5 milijuna ljudi.

 Služba ureda župana

Pročitano 2229 puta