11.05.2022.

Na konferenciji za medije predstavljene aktualnosti iz područja obrazovanja, gospodarstva i zdravstva

20220511 100535


U prostorijama Županijske uprave danas je održana konferencija za medije na temu aktualnosti iz rada Koprivničko-križevačke županije, a informacije po područjima obrazovanja, gospodarstva i zdravstva predstavio je župan Darko Koren.

Govoreći o 160 milijuna ulaganja u obrazovanje, župan je istaknuo projekt izgradnje pet školskih sportskih dvorana koji se provodi u partnerstvu s općinama i vrijedan je 75 milijuna kuna. Izrazio je zadovoljstvo dovršenjem radova u Svetom Ivanu Žabnu, gdje je dvorana dobila i uporabnu dozvolu te se očekuje skorašnje svečano otvorenje, Svetom Petru Orehovcu i Kalinovcu. Radovi na dvoranama u Rasinji i Kloštru Podravskom također odlično napreduju i trebali bi biti dovršeni kroz narednih par mjeseci.

IMG 3743quote desni 3Trenutno smo u nikad većem investicijskom ciklusu u obrazovanju. Uz dvorane, tu je i 70 milijuna kuna vrijedan projekt županijskog Centra kompetentnosti, s time da se u Strukovnoj školi Đurđevac očekuje izdavanje uporabne dozvole jer je obavljen tehnički pregled, a u Obrtničkoj školi Koprivnica priprema se dokumentacija za tehnički pregled. Našoj su županiji odobrena i tri projekta iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije vrijedna gotovo 600 tisuća kuna, kojima ćemo instalirati fotonaponske sustave na školama u Kalinovcu, Kalniku i Sokolovcu“, dodao je župan. 

Prema Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU kandidirana su dva projekta, i to priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje Učeničkog doma Koprivnica (vrijednost 734 tisuće kuna) te priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekt “Izgradnja Srednje škole Koprivnica“ (vrijednost 2.257.000 kuna). Izdana je i građevinska dozvola za izgradnju škole i sportske dvorane OŠ Koprivnički Ivanec, a za novi investicijski ciklus, preko Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, Županija je pripremila 10 projekata škola sa svrhom uvođenja jednosmjenske nastave (Gimnazija I. Z. Dijankovečkoga Križevci, OŠ Ferdinadovac, OŠ F. Koncelaka Drnje, Gimnazija I. Kranjčeva Đurđevac, OŠ A. Palmovića Rasinja, PŠ Podravske Sesvete, OŠ G. Viteza Sveti Ivan Žabno, Koprivnički Ivanec, PŠ Hlebine, PŠ Fodrovec).

Nastavlja se i sa Školom plivanja za učenike trećih razreda, nakon pauze u pandemiji, a predviđen je obuhvat 1 212 učenika, dok je projekt vrijedan gotovo 200 tisuća kuna. U tijeku su i aktivnosti oko promocije upisa u srednje škole te se priprema se Vodič kroz srednje škole KKŽ 2022./2023., kao i prezentacije škola i zanimanja na gradskim trgovima u sva tri županijska grada. Što se tiče natječaja za sufinanciranje programa i projekata udruga iz područja odgoja i obrazovanja te rada s hrvatskim braniteljima, završen je postupak ocjenjivanja te se uskoro očekuju rezultati.  Prijave pristigle na Poziv za sufinanciranje programa i projekata udruga i ostalih iz područja kulture i Natječaj za sufinanciranje programa ustanova u kulturi za 2022. godinu još su u postupku ocjenjivanja od strane županijskog Kulturnog vijeća.

Dvorana 1

Što se tiče područja zdravstva i socijalne skrbi, župan je naglasio kako je i to sektor u koji se kontinuirano ulaže, s ciljem povećanja dostupnosti i kvalitete zdravstvenih usluga u svim dijelovima županije.

quote desni 3Znamo da je sektor zdravstva opterećen i financijski i kadrovski, a problem nedostatka liječnika i medicinskih sestara pokušavamo riješiti svojim mjerama, poput subvencija kamata stambenih kredita liječnika, što je prošle godine koristilo njih 37. U studentskim stipendijama, čiji smo broj povećali na 80, najzastupljeniji je upravo studij medicine, a važan je i podatak da su u OB Koprivnica na specijalističkom usavršavanju trenutno zaposlena čak 54 liječnika iz 22 područja specijalizacije, dok županijski Dom zdravlja broji devet specijalizanata“, kazao je župan te dodao kako koprivnička bolnica trenutno ima ukupno 159 liječnika, za 14 više nego prije šest godina.

Županija osigurava i specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu u devet ambulanti u Križevcima i Đurđevcu za što je izdvojila 700 tisuća kuna. U Đurđevcu je ove godine dodatno otvorena i urološka ambulanta, što značajno rasterećuje rad urologa u Koprivnici, a općine Molve i Kloštar Podravski nedavno su dobile liječnice. Po prvi put nakon višegodišnjih napora sa zapošljavanjem liječnika, na području županije popunjena 21 ordinacija obiteljske medicine, što sve jasno govori o brizi za sustav zdravstva i osiguravanje liječničkog kadra, a župan je ujedno zahvalio i općinama na doprinosu u tome.

Kao što je naglasio župan, posljednjih se godina mogu vidjeti mnoge pozitivne promjene i velike investicije u županijskom sustavu zdravstva, primjerice projekt dnevnih bolnica, obnova zgrade županijskog Doma zdravlja i osiguravanje Tima 2 u Đurđevcu. Nastavak tih investicija je i energetska obnova centralne zgrade koprivničke opće bolnice, koja je vrijedna 42 milijuna kuna, čime će se završiti s energetskim razvojem kompletne infrastrukture u koprivničkoj bolnici.

IMG 3748

Potrebno je spomenuti i kako se planiranim tijekom odvijaju radovi na sigurnoj kući, odnosno projektu Novi početak, vrijednom više od 9 milijuna kuna. U tijeku je provođenje javne nabave za opremanje i namještaj, a u drugoj polovici godine planira se dovršetak radova na sigurnoj kući u kojoj će smještaj i podršku moći pronaći 14 osoba, žrtava nasilja i nasilja u obitelji. Uskoro će biti objavljeni i rezultati Javnog poziva za financiranje programa i projekata udruga iz zdravstva i socijalne skrbi, gdje je za područje zdravstva i osoba s invaliditetom planirano izdvajanje 350.000 kuna, za 120 tisuća kuna više nego prošle godine.

Župan je nadalje govorio o području gospodarstva te istaknuo:

quote desni 3Preko javnih poziva Županije ove je godine na raspolaganju gotovo 12 milijuna kuna za korisnike iz područja gospodarskih djelatnosti, jedinice lokalne samouprave i udruge. Krajem svibnja  planira se i objava Javnog poziva za potpore za samozapošljavanje i start-up vrijedan 400 tisuća kuna, a od investicija u tijeku je javna nabava za izradu idejnog projekta i studije izvodljivosti za Distributivni centar za meso u Križevcima, priprema građevinskog zemljišta za RCGO Piškornica, konkretno otklanjanje kontaminiranog zemljišta otpadom.

IMG 3751Važna tema je bila i javna usluga županijskog linijskog prijevoza, gdje je župan naglasio kako su nedavno potpisani ugovori za 79 županijskih linija te se očekuje zaključenje Ugovora o sufinanciranju s Ministarstvom prometa, na osnovu Odluke Vlade RH. Druga smo županija u Hrvatskoj koja je krenula s ovim izuzetno značajnim projektom, vrijednim ukupno 22 milijuna kuna, od čega država osigurava udio od 16,5 milijuna kuna. 

Župan se na kraju osvrnuo i na temu brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog te kazao kako je Županija u svakodnevnoj komunikaciji s Hrvatskim cestama, koje su nadležne za realizaciju tog projekta. Dodao je kako su za navedenu dionicu ishođene lokacijske odnosno građevinske dozvole, riješeni svi imovinsko-pravni poslovi, odabran je i izvođač radova te stručni nadzor, no obzirom na to da su se povećale cijene materijala i energenata, izvođač radova zatražio je privremenu odgodu uvođenja u taj posao sve dok se ne pronađe rješenje. Trenutno se otkupljuju zemljišta i intenzivno se priprema dokumentacija za dionicu Vojakovački Kloštar – Koprivnica, što su dobre vijesti za nastavak projekta.

Spomenimo i kako će se u prostorima Županijske uprave sutra održati sjednica Savjetodavnog stručnog povjerenstva u postupku procjene utjecaja na okoliš „Brze ceste DC10 Vrbovec-Križevci-Koprivnica-Gola (DC41), dionica Kloštar Vojakovački-Koprivnica (DC2), Koprivničko-križevačka županija“, dok će se prije sjednice obići i lokacije planiranih radova.

Služba ureda župana


Pročitano 1268 puta