17.05.2022.

Predstavljeni Akcijski plan razvoja tematskih staza i Strategija razvoja destinacije

IMG 4215


Na imanju stari zanati u Hlebinama danas je održana radionica u sklopu projekta Amazing Amazon of Europe - Odgovorna zelena destinacija, na kojoj su predstavljeni dokumenti Akcijski plan razvoja tematskih staza na području Koprivničko-križevačke županije i Strategija razvoja destinacije. Radionici su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, voditelj projekta za Koprivničko-križevačku županiju Vladimir Šadek te ostali suradnici.

Zamjenik Ljubić pohvalio je doprinos projekta razvoju turizma na području županije, s posebnim naglaskom na bogatu prirodnu i kulturnu baštinu kojom obiluju Podravina i Prigorje, a koja ima potencijal pretvoriti se u vrhunske turističke proizvode.

Spomenimo kako je zajednički fokus svih projektnih partnera u kreiranju turističke ponude je na enogastro ponudi, kulturnom i prirodnom bogatstvu, biciklizmu i riječnim sportskim aktivnostima koji bi se povezali u jedinstveni program ponude, no glavni naglasak je na zelenoj destinaciji i očuvanju okoliša. Sve navedene ideje biti će dio zajedničke Strategije područja za razvoj AoE destinacije, a osim ovog dokumenta, naša će županija dobiti i Akcijski plan razvoja tematskih staza. Na radionici je predstavljena radna verzija dokumenata, a od okupljenih su se tražile povratne informacije koje će doprinijeti tome da oni budu još kvalitetniji i sadržajniji. Prezenteri su bili Jasmina Radović i Jaka Oman, a bilo je riječi i o lokalnim pričama, odnosno pripovijedanju kao marketinškom alatu za odgovorni turizam, te povezivanju lokalnih priča s projektom.  

INFORMACIJE O PROJEKTU

Projekt Amazing Amazing Amazon of Europe sufinanciran je putem Interreg Danube transnacionalnog programa Europske unije (ERDF i IPA fondovi), a započeo je 1. srpnja 2020. godine te se provodi do 31. prosinca ove godine. Uukupna vrijednosti iznosi 2.428.000 eura, a naša županija kao partner sudjeluje s proračunom od 145.000 eura. Projektni konzorcij čini 14 partnera iz Austrije, Slovenije, Mađarske, Srbije i Hrvatske.

Svrha projekta je razvoj „zelene destinacije“ područja europske Amazone kroz uspostavu mreže ključnih aktera i uvjeta za razvoj visoko kvalitetnog turizma, temeljenog na resursima ekosustava u području budućeg UNESCO prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, čijem području pripada i Koprivničko-križevačka županija.

Spomenimo i kako će se u sklopu projekta Galerija naivne umjetnosti u Hlebinama opremiti hologramskom tehnologijom, čime će se posjetiteljima omogućiti virtualni uvid u kulturnu i prirodnu baštinu. Time će se osuvremeniti prostor Galerije, ali i približiti njezin značaj i vrijednosti mlađim naraštajima.

Više o projektu i rezervacijskoj platformi: https://aoebiketrail.com/hr/home-hr/ ; https://www.facebook.com/VisitAmazingAmazonOfEurope

Služba ureda župana


Pročitano 1618 puta