21.05.2022.

Virovska prkačijada po sedmi put predstavila sjajne tradicionalne slastičarske delicije Podravine

 

7. Virovska prkacijada 105


U Virju je danas u organizaciji Općine Virje te uz pokroviteljstvo Koprivničko-križevačke županije i županijske Turističke zajednice održana sedma po redu Virovska prkačijada , prvi europski festival malih tradicijskih kolača koji je privukao velik broj posjetitelja te čak 17 udruga žena s područja središnje Podravine koje su pokazale svoje vještine u spravljanju podravskih prkača po izvornim recepturama.

Podršku ovom sjajnom festivalu koji svake godine pomiče okvire te je sve vidljiviji na međunarodnoj gastronomskoj karti, što uostalom pokazuju i brojni gosti predavači – vrhunski slastičari iz cijeloga svijeta, dali su župan Darko Koren sa zamjenikom župana Ratimirom Ljubićem, saborski zastupnik Darko Sobota, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, pomoćnica direktora TZ KKŽ i drugi uzvanici koji su uživali u gastronomskim delicijama prema izvornim starinskim recepturama.

7. Virovska prkacijada 25

Okupljenima se uvodno obratio predsjednik Stručno-organizacijskog povjerenstva Dražen Đurišević koji je zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji manifestacije.

quote desni 3„Hvala gostima koji su došli sa svih strana svijeta, svi smo ovdje sa zajedničkim ciljem, da probamo nešto što dosad nismo probali i da budemo ponosni na ono što mi radimo. Pokazali smo da naše prkačice genijalno pripremaju kolače zbilja se nemamo što sramiti, u vrhu smo pripremanja takvih kolača u svijetu“, kazao je Đurišević.

Načelnik Perok je napomenuo da je Prkačijada ne samo europski festival malih kolača, već i svjetski festival zbog čega svi mogu biti ponosni.

7. Virovska prkacijada 89

quote desni 3„Zahvaljujem svim udrugama žena s područja središnje Podravine, njih čak 17 i gostima iz cijeloga svijeta koji su nam prijatelji i jedna velika obitelj. Postali smo dio svjetske kulinarske obitelji što je velika čast za Virje koje je nekada bilo najveće, a sada je najslađe selo u Hrvatskoj“, poručio je načelnik Perok.

Župan Koren je uputio čestitku natjecateljima, organizatorima i svim partnerima festivala te kazao kako je Virje postalo svjetski centar malih tradicijskih kolača.

quote desni 3„Manifestacija je uspješna, a to potvrđuje činjenica da nema više kolača na štandovima, sve je prodano, što znači da je interes bio jako velik. Broj sudionika nam, također, pokazuje da je Prkačijada izrasla u jednu od najznačajnijih manifestacija u županiji, a takve su i ocjene svih posjetitelja.. Impresivna je činjenica koliko su si ljudi iz raznih zemalja svijeta dali truda da dođu ovdje i zato nam je drago da smo pokrovitelj ovako velike manifestacije“, istaknuo je župan Koren.

Nakon što je načelnik Perok i službeno otvorio manifestaciju održano je natjecanje u spravljanju podravskih prkača po izvornim recepturama, a župan je da suradnicima obišao natjecateljice koje su predstavile svoje kolače i tehnike spravljanja slastica.

7. Virovska prkacijada 84

Natjecanje je nadgledao Stručno-organizacijsko povjerenstvo, a bogat program su upotpunile radionice majstora slastičarstva iz Hrvatska, Japana, Australije, Albanije, Mađarske, Izraela, Armenije, Palestine te Bosne i Hercegovine, kao i predstavljanje izvornih prkača Dalmacije, Mađarske i Bosne i Hercegovine.

U kategoriji najboljeg prkača prvo mjesto osvojilo je Društvo žena Virje, drugo Udruga Napredna domaćica Miholjanec te treće Udruga žena Hampovica, dok je u kategoriji tacne prvo mjesto osvojila Udruga Napredna žena Babotok, drugo Udruga žena Gorično srce Kunovec Breg te treće Udruga žena Hampovica.

7. Virovska prkacijada 103

Spomenimo na kraju kako je u sklopu manifestacije priređeno i potpisivanje povelje suradnje između predsjednika svjetske organizacije Taste of peace Jerusalem i Sarkisa Yacoubuiana i predsjednika Hrvatskog kulinarskog saveza Damira Crlenog te koordinatorice i ambasadorice Taste of peace Izrael za Hrvatsku Josipe Rasinec.

Služba ureda župana


Pročitano 2453 puta