25.05.2022.

Povećanje troškova u školama glavna tema sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

IMG 20220524 WA0018


U organizaciji Istarske županije i Hrvatske zajednice županija jučer je u Poreču održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, kojoj je prisustvovao i župan Darko Koren, ujedno i potpredsjednik Zajednice.

Uz župane, sjednici je prisustvovao i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, a glavna je tema bilo povećanje troškova u obrazovnom sustavu, konkretno troškova energenata i prijevoza učenika. Županije, kao osnivači većine škola, zbog poremećaja na svjetskom tržištu opskrbe, prvenstveno uzrokovanih ratom u Ukrajini, dobivaju sve veće račune za troškove energenata i prijevoz učenika. Ti računi plaćaju se sredstvima za financiranje minimalnog financijskog standarda javnih potreba osnovnog i srednjeg školstva, tzv. decentraliziranim sredstvima koje osigurava Vlada Republike Hrvatske kroz Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

big jykAQbuAn6MxATSApqxLquote desni 3Velik broj osnivača osnovnih i srednjih škola i prije naglog i značajnog porasta troškova, osiguravala je značajna vlastita financijska sredstva za redovan rad osnovnih i srednjih škola.  Bez obzira i na značajna ulaganja u energetsku učinkovitost zgrada osnovnih i srednjih škola njihovo održavanje postalo je značajna financijski teret za osnivače“, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

U raspravu se uključio i župan Koren koji je naglasio kako povećanje cijena energenata i troškova održavanja objekata, kao i potpis Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, uvelike utječu na povećanje rashoda te smatra kako je potrebno hitno krenuti s rješavanjem ove problematike. Dodao je kako decentralizirana sredstva nisu dostatna za redovno djelovanje škola te je naglasio kako Koprivničko-križevačka županija preusmjerava svoja izvorna sredstva kao pomoć školama već duži niz godina, a mnogo ulaže i u gradnju te opremanje novih školskih objekata.

quote desni 3Potreban je generalni redizajn financiranja sustava obrazovanja, a ono što smo zasad dogovorili je da ćemo analizirati decentralizirana sredstva po svakoj od županija i dostaviti resornom Ministarstvu na očitovanje. Naša je županija u posljednjih devet godina dodala 15 milijuna kuna decentraliziranim sredstvima, za prijevoz osnovnoškolaca osigurat ćemo dodatna dva milijuna kuna, a prijevoz srednjoškolaca financiramo s četiri milijuna kuna. Unatoč svim naporima koje ulažemo, ekonomska situacija koja postaje sve ozbiljnija, a to sve rezultira neizvjesnom financijskom budućnosti financiranja osnovnih i srednjih škola. Vjerujem da ćemo zajednički pronaći rješenje da taj sustav funkcionira onako kako smatramo da je najučinkovitije“, naglasio je župan Koren.

big 8amPB9NEmlAmgpkWtsfI

Ministar Fuchs je rekao da je Ministarstvo svjesno povećanja cijena energenata uslijed pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini, ali i višestrukih povećanja troškova ne samo u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, već i institutima i sveučilištima. Ministarstvo će dati podršku povećanju decentraliziranih sredstava, ali ističe da o državnom proračunu brine Ministarstvo financija.

quote desni 3Vlada RH je svjesna tih problema i ja vjerujem da će doći do pomaka unutar decentraliziranih sredstava“, poručio je ministar Fuchs.

U nastavku sjednice župan Koren se osvrnuo na temu imenovanja načelnika županijskih policijskih uprava, što smatra da se treba preciznije regulirati, a govorio je i o novom Zakonu o socijalnoj skrbi gdje se županijama daje proširena nadležnost u području davanja odobrenja za pružatelje socijalnih usluga, ali i obveza kontrole pružatelja tih usluga. Time se znatno povećava opseg poslova, a problemi će nastati u manjku kadrova za kontrole, definiranju troškova te prebacivanju odgovornosti na županije. Župan je zaključio kako je po ovom pitanju potrebno poduzeti određene aktivnosti i s resornim ministarstvom definirati okolnosti nadležnosti i obveza županija, odnosno kvalitetnije i jasnije obraditi cjelokupnu tematiku.

Nadalje se razgovaralo o pitanju bespravne gradnje, izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o šumama te o projektu „Škola i zajednica“ koji ima za cilj promjenu perspektive u građanskom odgoju i obrazovanju, a predstavio ga je Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Kurikulum nastavnog predmeta „Škola i zajednica“ možete pronaći na POVEZNICI.

big gHHkjxbuuUT1FHcLij7Q

O položaju Hrvata u Republici Srbiji govorili su Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji kao i Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Zaključak izlaganje bio je kako će budućnost Hrvata u Srbiji ovisiti o demokratskom razvoju Srbije i pratećem procesu europeizacije pravnoga, institucionalnog i političkog okvira, ekonomskim prilikama, hrvatsko-srpskim odnosima, naravi i učincima bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Srbije, diplomatskom zauzimanju svih razina vlasti Hrvatske na rješavanju problema Hrvata u Srbiji, spremnosti pripadnika zajednice za korištenje manjinskih prava te uspješnosti vodstva hrvatske zajednice u kreiranju politika i razvoju manjinske institucionalne infrastrukture.

Služba ureda župana

Izvor: Hrvatska zajednica županija


Pročitano 1467 puta