27.05.2022.

Promocija filma županijske Turističke zajednice – Zaboravljena jela Prigorja i okolice

6


Jučer je predstavljen turistički film "Zaboravljena jela Prigorja i okolice" u Gornjevinskoj kleti u Križevcima. Na predstavljanju su se okupile brojne udruge žena i kulturno umjetnička društva koja su sudjelovala u filmu. U navedenom filmu su sudjelovale članice sljedećih KUD-ova te udruga:Kulturno umjetničko društvo "Prigorec", Kulturno umjetničko društvo "Tomislav", Društvo žena Sokolovac, Udruga žena "Mak" Velika Mučna, Udruga žena "Bilogorsko srce" Hudovljani, Udruga žena Ladislav, Udruga žena "Prekogorke" Brđani Sokolovački, Udruga "Plava krv" Dropkovec, Udruga "Potkalnički plemenitaši" Gornja Rijeka i Bakina kuća za odmor, Sveti Ivan Žabno.

Film je realizirala koprivnička tvrtka Produkcija i ideja, a projekt je financiran od strane TZ Koprivničko-križevačke županije. Postprodukciju i fotografiju potpisuje Stjepan Dolenec.

Partneri na projektu su bili Općina Sveti Ivan Žabno, Općina Sokolovac i Općina Sveti Petar Orehovec. Prezentacija ovog filma označava i završetak jednog velikog projekta gdje je cilj bio promocija starinskih jela i recepata Podravine i Prigorja, ali i očuvanje kulturne i gastronomske baštine ovoga kraja.

Pomoćnica direktora TZ KKŽ Kristina Sočev rekla je: 

quote desni 3Prošlo je godina dana kako smo predstavili prvi dio projekta. Bila nam je intencija pokriti cijelu županiju. Cilj ovog projekta je zabilježiti tradiciju, ostaviti stare recepte ovim mladim generacijama i naraštajima da ta tradicija ne ostane zaboravljena. U treći dio projekta uključeno je područje grada Križevci i 5 okolnih općina. Osim pomalo zaboravljenih jela, u filmu su također prikazane ljepote i posebnosti svih navednih područja.”

Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić naglasio je:

2quote desni 3“Svi se mi sjećamo onog što su naše bake pripremale koje se nažalost jako malo pripremaju. Jedna takva inicijativa sigurno će potaknuti da se to ne zaboravi, ali možda nekog da ponovo poželi spremati takva jela.”

Idejni začetnik i producent projekta Miroslav Mirković rekao je:

quote desni 3Krenulo je s idejom očuvanja zaboravljenih jela iako ona nisu tako reći zaboravljena, ali polako neka od tih jela izumiru. Bez pomoći žena i udruga žena ovaj projekt ne bi bio moguć. Vrijednost ovog projekta vidjeti će se kroz nekih 5-10 godina. Film koji smo osmislili traje sat i pol, što mislim da je velika vrijednost za buduće generacije.”

Nakon promocije navedeni film će biti prikazan i na društvenim kanalima te lokalnim i regionalnim televizijama poput Varaždinske televizije i Z1.

https://www.youtube.com/watch?v=5ckVRaK80XA

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije


Pročitano 1277 puta