01.06.2022.

Županijski Savjet za sigurnost prometa na cestama raspravljao o stanju sigurnosti i projektima

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Zaštita i spašavanje

IMG 6890


U prostorijama Županijske uprave održana je 49. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije, koju je vodio predsjednik Savjeta Stjepan Peršin. Sjednici su prisustvovali i župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnik za gospodarstvo Marijan Štimac, koji su članovima Savjeta zahvalili na predanom radu i doprinosu sigurnosti građana u prometu.

Članovima su prvo od strane Damira Jančijeva iz Policijske uprave koprivničko-križevačke predstavljene informacije o stanju sigurnosti u prometu za prva četiri mjeseca ove godine, gdje je istaknuto kako se i dalje bilježe negativni trendovi u svim segmentima prometa na cestama na području županije. Bilo je riječi i o postavljenim nadzornim kamerama, što je polučilo vidljivo djelovanje na vozače, kao i o preventivnim te represivnim aktivnostima koje provodi policija.

IMG 6900Zatim je Davor Bobičanec iz Hrvatskih cesta predstavio informacije o radovima i projektima na državnim cestama i prijelazima, kako u ovoj, tako i u sljedećoj godini. Od projekata, spomenuo je sanaciju nadvožnjaka preko željezničke pruge kod Koprivnice, rotor u Križevcima, projektiranje nadvožnjaka između Virja i Đurđevca te raskršća križevačka-zagrebačka u Koprivnici.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Dragutin Guzalić govorio je o projektima iz nadležnosti ŽUC-a te naglasio kako će se u ovoj godini uložiti 12 milijuna kuna u pojačano održavanje, kroz 16 projekata. Također je govorio o zahtjevnosti procesa javne nabave te je istaknuo potrebu doznačivanja veće pomoći od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kroz ujednačavanja između ŽUC-eva u državi, kako bi mogli zadržati kvalitetu prometnica kojim upravlja ŽUC.

O provedenim aktivnostima auto klubova govorili su Boris Dušić iz Auto kluba Koprivnica i Pero Krešić iz Auto kluba Đurđevac te Martina Švagelj Zidarić iz Auto moto kluba Križevci, ujedno se osvrnuvši na natjecanja učenika. Također su raspravljali o aspektima kretanja novih vozila u prometu (elektro romobili) i njihovoj izloženosti stradavanju, uz napomenu da je u tijeku priprema izmjena Zakona o sigurnosti u prometu, glede tih i sličnih vozila.

Ravnateljica županijskog Doma zdravlja Mirjana Hanžeković govorila je o djelovanju Doma u Koprivnici i Križevcima te potrebi građana s područja Đurđevca za pristup pregledima za vozače, dok je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla istaknula ulogu Zavoda u svim segmentima djelovanja prema zdravlju građanstva, a u ovom kontekstu i prometa na cestama.

Služba ureda župana


Pročitano 1756 puta