10.06.2022.

Udruga branitelja Domovinskog rata PZO Đurđevac održala izvještajnu Skupštinu

IMG 8000


U srijedu, 08.lipnja u đurđevačkom Hotelu Picok održana je redovita izvještajna godišnja Skupština udruge branitelja domovinskog rata kojoj su nazočili pripadnici 58. SLAB PZO Đurđevac i 465. STRB PZO Đurđevac. Skupštini je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić te predstavnici 61. lada PZO Koprivnica Željko Golubić i Ranko Vrban i tajnik veteranske udruga branitelja županije KC-KŽ Damir Vuković.

Predsjednik Udruge Marijan Matočec zahvalio je svim članovima na sudjelovanju u aktivnostima koje Udruga provodi te podsjetio kako  se svake godine pripadnici postrojbe okupljaju sa zadatkom da se ne zaboravi važnost postrojbe koja je imala zadatak zaštite vitalnih objekata Ine Naftaplin i ostalih gospodarskih objekata na području bivše općine Đurđevac i zaštitu 117. Brigade na Zapadno slavonskom ratištu  od siječnja 1992. do svibnja 1992.

Postrojba je osnovana 14.10.1991. godine u okviru Policijske stanice Đurđevac a demobilizirana 26.03.1994. godine, kroz postrojbu je prošlo 287 pripadnika iz grada Đurđevca, Pitomače, Kloštra Podravskog, Kalinovca, Ferdinandovca,Novog Virja, Molvi, Virja i Ždale.

IMG 7993Udruga je izdala u studenom 2021. godine knjigu Osnivanje  i ratni put u kojoj je grupa autora (Vlado Janči, Mirko Lukić, Jordan Atanasoski, Mato Zeman, Andjela Lenhard Antolin,Branko Matica, Marijan Matočec i brigadni general Darko Rukavina ) svjedočila o događajima i ulozi postrojbe tijekom stvaranja države Hrvatske.

Ove godine planirano je da se obilježe važni datumi hrvatske povjesti, obljetnica osnivanja i posjeti mjesta u Zapadnoj Slavoniji, Vukovar i Muzeji domovinskog rata, te planiramo hodočašće na Mariju Bistricu i Lurd.

Udruga se planira javiti na natječaj Ministarstva branitelja kako bi mogli obići povremeno bolesne branitelje pripadnike postrojbe protuznaćne obrane, a planira se i suradnja sa drugim udrugama (klub branitelja 61 lada PZO Koprivnica, udrugama branitelja grada Đurđevca, Pitomače, Kloštra Podravskog, Kalinovca, Ferdinandovca,Novog Virja, Molvi, Virja i Ždale, Udrugom veterana domovinskog rata županije Koprivničko-križevačke, udrugom branitelja MUP-a i drugim braniteljskim udrugama Hrvatske).

IMG 7981Predsjenik Matočec je u govoru istaknuo kako će s obzirom da Udruga nema svoje sjedište i prostorije u gradu Đurđevcu, ove godine zatražiti prostorije za rad udruge u nadi da će Grad Đurđevac izaći u susret gdje bi tajnik udruga obavljao poslove i komunikaciju sa pripadnicima postrojbe te svim pripadnicima i obiteljima umrlih članova postrojbe.

Izvor: Udruga branitelja Domovinskog rata PZO Đurđevac

Služba ureda župana

Pročitano 1788 puta