11.06.2022.

U hlebinskoj Galeriji naivne umjetnosti otvorena izložba Ivana Lackovića Croate

Objavljeno u kategorijama: Novosti

Izlozba Ivan Lackovic Croata 06


U Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, u petak 10. lipnja otvorena je izložba velikana hrvatske naivne umjetnosti Ivana Lackovića Croate „Od šume do oblaka//šetnja putevima djetinjstva i sazrijevanja“. Izložbi je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić, a uime Grada Koprivnice nazočila je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

Uvodnim riječima u izložbu su posjetitelje uveli ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin i autorica izložbe, viša kustosica Helena Kušenić, a prigodne govore su održali i zamjenik Ljubić, zamjenica Ostriž te načelnica općine Hlebine Božica Trnski.  Izložba donosi presjek stvaralaštva iz Zbirke naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice, Muzeja Croata insulanus Grada Preloga te privatnih, obiteljskih i korporativnih kolekcija kroz crteže, slike na staklu, grafike, bibliofilska izdanja u suradnji sa Zbirkom Biškupić, oslikane plakate i vaze.

Projekt je realiziran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice.

Izložba za posjetitelje ostaje otvorena do 10. srpnja 2022. godine.

Ivan Lacković Croata (1. 1.1932., Batinske – 29. 8. 2004., Zagreb) prepoznat je kao jedan od najvećih crtača naivne umjetnosti. Najraniji crteži potječu iz 1952. godine, a slike iz 1956. godine. Početke stvaralaštva karakterizira realistična i deskriptivna metoda no uskoro nalazi niz prototipskih rješenja i usredotočuje se na nekoliko motiva pejzažne tematike koje varira tijekom stvaralaštva. Od 1960-ih u motiviku uvodi mnoštvo alegorija i simbola što će u 1970-ima stvoriti djelomičnu hermetičnost u izrazu.

Izvor: koprivnica.hr

Služba ureda župana


 

Pročitano 8432 puta