14.06.2022.

Darivatelji krvi iz naše županije u Molvama obilježili Svjetski dan darivatelja krvi

viber slika 2022 06 14 07 34 29 226


U povodu Svjetskog dana darivatelja krvi u prostorijama Društvenog doma u Molvama u srijedu, 13. lipnja Društvo crvenog križa Koprivničko-križevačke županije organiziralo je 16. susrete darivatelja krvi. Uz domaćinstvo Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac i Općinskog društva Crvenog križa Molve,susret je okupio stotinjak darivatelja s područja cijele županije koji su u ugodnom druženju proveli popodnevne sate, a sudionike su pozdravili zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Vjekoslav Štimac, ravnateljica GDCK Koprivnica i županijskog društva Crvenog križa Adela Sočev, predsjednica GDCK Đurđevac Dubravka Jaković, predsjednik OD CK Molve Ivan Jaković i župnik u crkvi Blaženog Uznesenja Djevice Marije u Molvama pater Zdravko Tuba.

U obraćanju okupljenima ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Adela Sočev istaknula je kako je u 2021. godini u Koprivničko-križevačka županiji prikupljeno 7.601 doza krvi, što je 394 doze više nego godinu ranije. S prosjekom od 7,48 davanja na sto stanovnika naša županija je prva u Hrvatskoj i to već desetu godinu za redom. Koprivničko područje prednjači u tome jer je svaki deseti stanovnik darivatelj, dok je na đurđevačkom području to svaki peti, a na križevačkom svaki četvrti stanovnik darivatelj krvi. Po prvi puta krv je dalo 219 darivatelja krvi u 2021. godini.

Druženje darivatelja nastavljeno je sportskim susretima, posjetom Galeriji Molvaraskog likovnog kruga gdje su razgledali izložbu u povodu 100. godišnjice rođenja biskupa Đure Kokše te posjeta molvarskoj crkvi Blaženog Uznesenja Djevice Marije takozvanoj podravskoj katedrali, a poslije večere su svi sudionici nastavili veselo druženje uz pjesmu i ples.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi je podići globalnu svijest o potrebi dostatne sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju osobama kojima donirana krv spašava život, te redovito organiziranje i provođenje akcija dobrovoljnog davanja krvi. Ovogodišnjim sloganom “Darivanje krvi je čin solidarnosti. Darujte krv i spasite život” želi se skrenuti pozornost na ulogu koju dobrovoljno davanje krvi ima u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica.

Izvor: GDCK KC, podravski.hr

Služba ureda župana




Pročitano 2401 puta