20.06.2022.

Župan i predsjednica Kovačić uručili majstorske diplome – novih 17 majstorica i 77 majstora

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Gospodarstvo i komunalna djelatnost

IMG 8577


U prostoru Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica danas su župan Darko Koren i predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Irena Kovačić, uz zamjenika župana Ratimira Ljubića, uručili majstorske diplome za 94 kandidata koji su svoje ispite položili u rokovima 2019., 2020., 2021. i prvoj polovici 2022. godine.

U ovim ispitnim rokovima kandidati su polagali majstorski ispit za zanimanja: automehaničar, autolimar, autolakirer, elektroinstalater, elektromehaničar, frizer, kuhar, limar, očni optičar, plinoinstalater, slastičar, strojobravar, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, autoserviser, elektroničar-mehaničar, mlinar, pediker, soboslikar-ličilac, staklar, bravar, tesar, autoelektričar, natkonobar, fasader, kozmetičar, trgovac, dimnjačar, mesar, stolar i zidar.

Uvodno se obratila predsjednica Kovačić koja je kazala kako je želja da majstori i majstorice stečena znanja i vještine prenose učenicima strukovnih škola te na taj način pomognu da se smanji nedostatak kvalificirane radne snage, obzirom na to da je cjeloživotno učenje temelj za uspješno obavljanje posla.

IMG 8584quote desni 3Dodjela majstorskih diploma održana je nakon više od dvije godine stanke, a obuhvatila je sve obrtnike koji su majstorske ispite položili od kraja 2019. godine do danas. Sva zanimanja su deficitarna, a posebno je nam je drago što u ovom trenutku brojimo 1750 obrtnika u našoj županiji, odnosno više od 6 tisuća zaposlenih samo u obrtima. Dodjela diploma i drugih priznanja poput ovih dodatno nam daje vjetar u leđa“, kazala je predsjednica Kovačić.

Župan Darko Koren naglasio je kako je obrtništvo najustrajniji i najžilaviji segment gospodarstva te dodao:

IMG 8603quote desni 3Gospodarstvo svake regije snažno je upravo onoliko koliko je snažno obrtništvo. Zbog strukture gospodarstva, ali i marljivosti ljudi, uspjeli smo razdoblje pandemije proći s manjim štetama od nekih drugih regija, a podatci koje čujemo ukazuju da je taj razvojni put u našoj županiji izuzetno pozitivan. Naravno, u svemu tome veliku pomoć obrtnicima pružaju institucije, primjerice naša Komora, a i mi smo u toj priči pronašli svoju ulogu. Dugi niz godina uspješno surađujemo s Komorom po svim pitanjima podrške obrtnicima, zajedno organiziramo županijski Obrtnički i gospodarski sajam te financijski podupiremo programe koji se provode. Svaki obrtnik na putu koji je odabrao treba pomoć i podršku svake vrste te im želim mnogo uspjeha i sreće u radu.

IMG 8624

Nakon podjela majstorskih diploma održana je i podjela zahvalnica za sudjelovanje u izradi standarda zanimanja i doprinos razvoju sustava obrazovanja prilagođenog tržištu rada.  Hrvatska obrtnička komora je sudjelovala u izradi standarda zanimanja koji se izrađivao u sklopu projekta Implementacija HKO-a i razvoj alata u povezivanju obrazovanja i tržišta rada financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Formirane su fokus grupe za izradu standarda pojedinih zanimanja u kojima su obrtnici i ostali stručnjaci pod vodstvom stručnjaka aktivno sudjelovali u aktivnostima potrebnim prilikom izrade standarda zanimanja.

IMG 8651

Dodajmo kako su majstorski ispiti državno priznati ispiti, regulirani Zakonom o obrtu i Pravilnikom o postupku i načinu polaganja majstorskog ispita, te ispita o stručnoj osposobljenosti. Majstorski ispit najviši je stupanj strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, a uspješno položen ispit pruža mogućnost otvaranja vlastitog obrta s liste vezanih obrta ili vođenja obrta za drugog obrtnika. U razdoblju od 1997. do 2022. godine u županijskoj Obrtničkoj komori majstorski ispit je položilo 639 majstora, a moguće ih je polagati za 36 zanimanja u četiri ispitna roka.

IMG 8861

Svečanoj dodjeli majstorskih diploma prisustvovali su i tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić te predsjednik Udruženja obrtnika Koprivnica Darko Frankol.

Služba ureda župana


Pročitano 1606 puta