08.07.2022.

Na međunarodnom salonu vina u Ljubljani predstavljena i vina iz Koprivničko-križevačke županije

 

7


U ljubljanskom Hotelu Slon u utorak, 5. srpnja u organizaciji vinske škole Belvin održan je 8. međunarodni salon prestižnih vina „Decanterijevi nagrajenci 2022“  na kojem se predstavilo 36 vinara iz Slovenije i Hrvatske. Posjetitelji su mogli kušati vrhunska vina koja su na nedavno održanom Decanter World Wine Awards (DWWA) najvećem i najutjecajnijem vinskom natjecanju na svijetu, osvojila prestižne nagrade.

Hrvatsku su predstavljale Vinarija Kozlović iz Buja i Vinarija Vislander s otoka Visa te Vinarija Matočec koja je branila boje Koprivničko-križevačke županije, a koja je podsjetimo, na ovogodišnjem Decanteru osvojila srebro za Graševinu, berba 2020. i broncu za Pinot Sivi, berba 2020.

Kako je istaknuo Marijan Matočec, istaknuti vinar i vinogradar iz naše županije, ovo je bila sjajna prilika za razmjenu znanja i iskustava najboljih slovenskih i hrvatskih vinara te prezentaciju vrhunskih vina našeg podneblja koja su sudeći prema reakcijama uvaženih enologa, sommeliera i ocjenjivača ostavila sjajan dojam. Matočecova vina prezentirao je i jedan od najuglednijih hrvatskih sommeliera i sudac na Decanterovim Svjetskim natjecanjima Mario Meštrović, a podršku je pružio i Ivan Dropuljić osnivač i direktor prvog i najvećeg hrvatskog međunarodnoga festivala vina Zagreb VINOcom.

Hrvatska delegacija je u Sloveniji posjetila i impresivan vinski arhiv poznatog slovenskog vinskog kolekcionara i sommeliera Dare Špenka koji je uzvanicima predstavio arhivska vina, a između ostalog gosti su imali prilike kušati i ekskluzivno portugalsko vino porto koje je odležalo preko 50 godina.

Služba ureda župana


 

Pročitano 1562 puta