14.07.2022.

Veleposlanik Republike Mađarske Nj.E. dr. Csaba Demcsák u nastupnom posjetu Županiji

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Međunarodna suradnja i EU fondovi

Nastupni posjet Csaba Demcsak 21


U nastupnom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji danas je boravio veleposlanik Republike Mađarske Nj.E. dr. Csaba Demcsák, s kojim su u pratnji bili Dusán Horváth, drugi tajnik i diplomat za EU poslove, ataše za ekonomske poslove Botond Riczko te László Réber, prevoditelj veleposlanstva.

Goste iz Mađarske dočekali su župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnici Melita Ivančić i Darko Masnec, direktor HGK Županijske komore Koprivnice Krunoslav Vitelj, tajnik Obrtničke komore KKŽ Božo Barać te voditeljica Odjela za gospodarstvo i ruralni razvoj PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ Marina Šandor Krznarić.

Župan je veleposlaniku Demcsáku zahvalio na posjetu i interesu za naš kraj te mu zatim kroz prezentaciju predstavio županijski teritorijalni ustroj i demografska kretanja, gospodarstvo, kulturna i prirodna bogatstva i posebnosti, EU projekte te projekte suradnje s Mađarskom. Također se osvrnuo i na Sporazum o suradnji i prijateljstvu s Gradom Nagykanizsom koji je potpisan prošle godine, kao i na Sporazum o međusobnoj suradnji između PORA-e i Agencije za razvoj grada Nagykanizsai Varosfejleszto Kft te Sporazum o suradnji županijske Obrtničke komore i Gospodarske i trgovačke komore u Nagykanizsi. Navedenim sporazumima dodatno je produbljena prekogranična suradnja koja je osnova za buduće zajedničke projekte, posebno u području kružnog gospodarstva i zaštite okoliša te poslovnog povezivanja članova komora  i strukovnog obrazovanja.

Nastupni posjet Csaba Demcsak 5

U daljnjem izlaganju, župan je naglasak stavio na sektor obrazovanja, gdje je predstavio kapitalne projekte izgradnje školskih sportskih dvorana u općinama i županijski Centar kompetentnosti, te na sektor zdravstva. Također je spomenuo kako smo prostor najvećih investicija u infrastrukturi na razini cijele države, a najznačajnija među njima je izgradnja željezničke pruge Križevci – mađarska granica. Uz zahvale, župan je kraju istaknuo brojne sličnosti i prijateljstvo Mađarske i Hrvatske omogućavaju uspješnu dugogodišnju suradnju i još veće zbližavanje dvaju naroda.

Nastupni posjet Csaba Demcsak 18

Veleposlanik Demcsák također je naglasio važnost prijateljskih odnosa dviju zemalja koje dijele mnogo godina zajedničke povijesti, ali i nužnost stabilnih bilateralnih odnosa, posebno u kontekstu pandemije koja je uvelike utjecala na sve sektore društva, a posebno na gospodarstvo i politiku. Dodao je kako je, kao veleposlanik, posvećen razvijanju dobrosusjedskih odnosa sa županijama i gradovima, što daje puninu međudržavnim odnosima, a ujedno je pohvalio Županiju na odličnim odnosima s mađarskim regijama. U pogledu buduće suradnje izdvojio je gospodarstvo kao najvažnije, infrastrukturne projekte, kulturu i obrazovanje. Županu je zahvalio na ugodnom i informativnom susretu, uz želje za novim sastancima na kojima će biti riječi o daljnjem unaprjeđenju suradnje.

Služba ureda župana


Pročitano 896 puta