19.07.2022.

Županijska turistička zajednica predstavila projekt Novi Gruntovčani

IMG 20220719 WA0006


Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije danas je predstavila televizijsku seriju Novi Gruntovčani, a kako je pojasnila pomoćnica direktora Kristina Sočev, riječ je o projektu kojim se nastoje očuvati vrijednosti podravskog kraja, a serija će imati 10 epizoda.

quote desni 3Svaka od tih epizoda ima svoju tematiku, a važno je naglasiti kako se ne radi o kopiji izvornih Gruntovčana. Zadržalo se ono osnovno, likovi su ostali isti, ali to su neke nove priče s kojima smo povezali naše stare običaje koji su pomalo zaboravljeni“, dodala je Sočev.

Župan Darko Koren zahvalio je Turističkoj zajednici, redateljskom timu, obitelji Evačić te svima uključenima u projekt, istaknuvši:

190722 novi gruntovcani 4quote desni 3Naš cilj je da ističemo ono po čemu je ovaj prostor prepoznatljiv. Gruntovčani su, uz Vegetu i naivu, jedan od simbola ovog kraja i način na koji se čuvaju povijesne vrijednosti, sadržaj i mentalitet ovog prostora na najbolji mogući način. Osobno gledam Gruntovčane kao da ih gledam prvi put i nevjerojatno je koliko su vrijedni. Najmanje što možemo napraviti je da to čuvamo i prenesemo budućim naraštajima.“

Glavni glumci u seriji su članovi KUD-a Gruntovec, a njihova predsjednica Milica Lukačinec, ujedno i jedna od autorica scenarija, također je istaknula vrijednost ovog projekta:

quote desni 3Zahvaljujem Županiji i županijskoj Turističkoj zajednici na prepoznavanju vrijednosti Gruntovčana, a iza nas stoji mnogo tuda, rada i ljubavi koje ulažemo u sve što radimo. Dosad smo nastupili na 400-tinjak mjesta i drago nam je što ovim projektom možemo ovjekovječiti naše običaje i održati obećanje koje smo dali pokojnom Martinu Sagneru, našem počasnom članu.“

Režiju, uz Kristinu Sočev, potpisuje Miroslav Mirković koji je kazao kako će se projektom nanovo brendirati ovaj kraj i podsjetiti kako su ljudi živjeli u Podravini. Dodao je kako je gluma bila izvrsno odrađena, a najteže je bilo pronaći autentičnu lokaciju.

Spomenimo kako je projekt vrijedan 100 tisuća kuna, snimatelj je Stjepan Dolenec, a prepoznatljiva tema Gruntovčana Podravina moja ravna proteže se kroz serijal u izvedbi Miroslava i Gordane Evačić. Epizode će biti dostupne na YouTube kanalima, društvenim mrežama i Varaždinskoj televiziji, a emitirat će se svaka dva tjedna.

Predstavljanju projekta prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnici Melita Ivančić i Marijan Štimac.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: KKŽ i Drava.info


Pročitano 1810 puta