25.07.2022.

Održana radionica o provedbi novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu

20220721 120247

Kako bi predstavnike jedinica lokalne samouprave i druge dionike detaljno upoznala s provedbom Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Koprivničko-križevačka županija organizirala je radionicu na tu temu. Gosti predavači bili su voditeljica Službe za provedbu i kontrolu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države Silvija Runje Sakić i načelnik Sektora za poljoprivredno zemljište Igora Miodraga, oboje iz Ministarstva poljoprivrede.

Cilj ove radionice bio je upoznati čelnike jedinica lokalne samouprave, kao i druge osobe zadužene za provedbu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, o novim odredbama Zakona koji je stupio na snagu 28. svibnja ove godine.

Okupljene su pozdravili zamjenik župana Ratimir Ljubić, koji je naglasio važnost edukacije i pravovremenih informacija o novinama Zakona, te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac.

IMG 1115

Podsjetimo, župan Darko Koren prošle se godine, prilikom pripreme Zakona, sastao s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, a bilo je riječi o tome kako raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države zahtijeva hitno pojednostavljenje procedura. Također je raspravu o ovoj temi nekoliko puta inicirao kao potpredsjednik Hrvatske zajednice županija.

Predavači su naglasili kako su osnovne izmjene to što se izuzimaju županije u odnosu na davanje mišljenja u postupcima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, a predstavnici županije i Ministarstva imenuju se u Povjerenstvo za zakup i prodaju. Također je promijenjen postupak provedbe natječaja za zakup i prodaju te način i kriteriji za utvrđivanje najpovoljnijeg ponuditelja na natječaju za zakup i prodaju (uvodi se bodovanje za zakup i mijenjaju se kriteriji za prodaju). Prednost u natječaju za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta daje se poljoprivrednicima koji na poljoprivrednom zemljištu ostvaruju dodanu vrijednost, a također se brišu odredbe o privremenom korištenju.

Što se tiče područja naše županije, spomenimo kako su do zakonskog roka (11. lipnja 2018. godine) programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države (za koje je izdana suglasnost Ministarstva poljoprivrede) izradili Grad Đurđevac te općine Legrad, Peteranec, Gornja Rijeka, Rasinja, Hlebine i Đelekovec.

Nakon zakonskog roka programe je, sukladno zakonskoj proceduri, donio županijski Upravni odjel za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i  poljoprivredu te je za njih izdana suglasnost Ministarstva, a odnose se na gradove Koprivnicu i Križevce te općine Golu, Drnje, Koprivnički Ivanec, Sveti Petar Orehovec, Kalnik, Kalinovac, Sveti Ivan Žabno, Sokolovac, Ferdinandovac, Virje, Koprivničke Brege, Molve, Novigrad Podravski i Kloštar Podravski.

Također, potrebno je pojasniti kako općina Novo Virje nema program (jer ima male i rascjepkane čestice), a općina Podravske Sesvete nema državno poljoprivredno zemljište.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava na kojoj su okupljeni mogli postaviti konkretna pitanja o problematici s kojom se susreću u svojim jedinicama lokalne samouprave.

Služba ureda župana


Pročitano 2105 puta