09.09.2022.

Obilježena 31. godišnjica osnutka 3. bojne iz sastava 117. koprivničko-križevačke brigade HV

IMG 5077 900x600


Svetom misom za poginule branitelje 3. bojne u crkvi svete Ane te prigodnom svečanošću kod spomenika “Ponos branitelja – u znaku križa” obilježena je 31. godišnjica osnutka 3. bojne iz sastava 117. koprivničko-križevačke brigade HV.

Svečanost je organizirala Udruga hrvatski dragovoljci i veterani Domovinskog rata Križevci uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, a programu je uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Okupljenima se obratio ratni zapovjednik 3. bojne pukovnik Zvonko Beljo koji je tu dužnost obnašao sve do gašenja postrojbe, kao i ratni zapovjednik 117. “R” brigade Koprivničko – križevačke pukovnik Ivica Zgrebec.

Zamjenik Ljubić istaknuo je važnost odavanja počasti braniteljima koji su se borili za Hrvatsku te dodao: „Važno je sjetiti se svih poginulih branitelja i prerano preminulih pripadnika vaše postrojbe. Županija podržava rad svih braniteljskih udruga, a najvažniji je projekt “Promicanje istine o Domovinskom ratu” koji se provodi u školama. Mladi ljudi trebaju znati istinu o Domovinskom ratu i trebaju cijeniti naše hrvatske branitelje.“

IMG 5105 900x600

Predsjednik Skupštine općine Križevci u vrijeme Domovinskog rata Stjepan Palijan pozvao je branitelje na zajedništvo, a prigodnim se riječima obratio i izaslanik ministra u Ministarstvu hrvatskih branitelja general pukovnik Drago Repinc.

Ukupno je 17 pripadnika 3. bojne poginulo u Domovinskom ratu: Miljenko Klobučar, Mario Jembrek, Goran Fugaj, Josip Blažinić, Darko Plentaj, Đuro Žarić, Željko Crnčić, Željko Herak, Vilim Pisačić, Dražen Jelušić, Renato Dubravec, Danko Kupec, Stjepan Sever, Željko Komar, Vladimir Ptiček, Željko Preksavec i Vinko Reich.

Nakon polaganja vijenaca za poginule branitelje kod spomenika “Ponos branitelja – u znaku križa” zapaljena je 31 baklja kao simbol 31. godišnjice osnivanja 3. bojne iz sastava 117. koprivničko-križevačke brigade Hrvatske vojske. Dr. sc. Đuro Škvorc zatim je predstavio fotomonografiju 3. bojne, rad grupe autora posvećenu svim pripadnicima bojne, dragovoljcima koji su dali dio sebe u stvaranju i obrani Republike Hrvatske.

Služba ureda župana

Izvor: Radio Križevci


Pročitano 1524 puta