30.09.2022.

Održana jubilarna 20. Županijska izložba vina, Vinariji Grudić titula Županovog vina

IMG 7531


U prostoru Podravkinog rekreacijskog centra u Koprivnici jučer je održana jubilarna 20. Županijska izložba vina KKŽ u sklopu koje su dodijeljene medalje i priznanja za uzorke vina prikupljene na ovogodišnjem ocjenjivanju.

Kao što je pojasnila predsjednica Komisije za ocjenjivanje vina Ana-Marija Jagatić Korenika, ove je godine ocijenjen rekordni 51 uzorak, uglavnom berbe 2021., pri čemu su u brojnosti prednjačile graševine. Vinarima je uručena 21 zlatna medalja, 24 srebrne i četiri brončane te jedno priznanje, a među vinima dominirala su ona s područja Đurđevca i Kloštra Podravskog, Koprivnice i okolice, Virja te vinogorja Kalnik.

IMG 7423

Župan Darko Koren istaknuo je kako ova izložba ima za cilj promociju vina, vinara i vinorodnih područja naše županije te je uputio čestitke vinarima, ujedno zahvalivši tvrtki Podravka koja je sudjelovala u organizaciji.

quote desni 3Veseli me što je koncept Županovog vina prepoznat kao odličan projekt, koji su mnogi i kopirali, a kroz godine smo značajno napredovali u dizajnu i promociji. Svi mi želimo poboljšati vinsku sliku naše županije i vjerujem da to jako dobro radimo, a posebno posljednjih dvadesetak godina. Naravno, uvijek postoji prostor za napredak, prvenstveno u promociji vina, koje treba povezati s našom tradicionalnom gastronomskom ponudom i industrijom. To je put na kojemu moramo ustrajati“, istaknuo je župan.

 IMG 7398Uime Podravke obratila se članica Uprave Ljiljana Šapina, koja je pohvalila kvalitetu vina našeg kraja te dodala:

quote desni 3Naša su se vina afirmirala kao jedna od najboljih, samo je potrebno još malo poraditi na marketingu. U svakom slučaju, naša vina zaslužuju da budu uz bok najboljima i da se nalaze u vrhunskim hotelima i restoranima.“

Izložbi je prisustvovao i saborski zastupnik te gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji je također uputio čestitke vinarima, dodavši kako se mnogo priča o podravsko-prigorskim vinima te kako se cijeni trud i ozbiljan pristup vinara ovoj djelatnosti.  

IMG 7404Kao dobitnik titule Županovog vina, okupljenima se obratio Marijan Grudić koji se proizvodnjom vina bavi 21 godinu, napomenuvši kako naša vina mogu konkurirati najboljima u Hrvatskoj te kako ih je potrebno još bolje uklopiti u turističku ponudu.

 Na području županije registrirano je 57 vinara, a 56 vina od 21 proizvođača dobilo je zaštićenu oznaku izvornosti u 2022. godini. Također imamo i dvije vinske ceste, Đurđevačku i Križevci – Kalnik – Orehovec, a registrirano je i deset kušaonica, tri vinotočja/izletišta i 19 ruralnih kuća za odmor gdje je sljubljena ponuda sortnih vina s gastronomskom ponudom Podravine i Prigorja.

IMG 7514Dodajmo kako su vinare podržali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, članovi Županijske skupštine, predstavnici županijskih ustanova i turističkih zajednica te pročelnici županijskih upravnih tijela.

Ovogodišnje uzorke berbe iz 2021. godine predali su na ocjenjivanje: Vinarija Grudić, Vinarija Cik, Vinarija Matočec, Vinarija Korenko, Vinarija Topolovčan, Vinarija Kostanjevec, Vinarija Cvekan, Vina Jušta, OPG Božo Divjačko, OPG Ivan Koren, Kalnička poljoprivredna zadruga, OPG Marko Šimunić, OPG Trnski, OPG Josip Gašparić i Šipek obrt za proizvodnju i usluge.

Služba ureda župana


Pročitano 415 puta