30.09.2022.

U Koprivnici svečano obilježena 31. obljetnica preuzimanja Vojarne te Dan koprivničkih branitelja

IMG 7714


U Koprivnici je danas svečano obilježena 31. obljetnica preuzimanja Vojarne te Dan koprivničkih branitelja, a događanju su uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine KKŽ Damir Felak i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

Svečanost je započela svetom misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u župnoj crkvi svetog Nikole, a zatim je program nastavljen u prostoru bivše Vojarne „Ban Krsto Frankopan“, gdje su kod spomenika „Križ života“ izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.

Izaslanstvo Koprivničko-križevačke županije je predvodio župan Darko Koren, uz zamjenika župana Ratimira Ljubića i predsjednika Županijske skupštine Damira Felaka, a počast poginulim braniteljima odala su i izaslanstva obitelji poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja, Organizacijskog odbora, ratnih zapovjednika koprivničkih postrojbi te udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Prigodnim riječima zatim se obratio zapovjednik Policijske stranice Koprivnica 1991. godine Krešimir Papac, a blagoslov je izrekao policijski kapelan vlč. Ozren Bizek.

Zatim je uslijedio svečani mimohod pripadnika ratnih postrojbi HV-a, Policije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata od bivše Vojarne do Florijanskog trga, gdje je održana vojno-akrobatska vježba Počasno-zaštitne bojne.

Kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata vijence su položila izaslanstva: Predsjednika Republike Hrvatske, Vlade RH, Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova, obitelji poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja, Odbora za branitelje, ratnih zapovjednika koprivničkih postrojbi, Grada Koprivnice i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Program je nastavljen svečanom akademijom u Domu mladih koju je otvorio predsjednik koprivničkog Gradskog vijeća Ivan Pal, a čestitke povodom ove važne obljetnice i Dana koprivničkih branitelja uputio je i župan, izrazivši zadovoljstvo današnjim okupljanjem.

IMG 7947

Činjenica je da živimo u prostoru, vremenu i društvu koji nisu idealni, ali za to svatko od nas mora preuzeti dio odgovornosti i dati svoj doprinos, jer, kako je spomenuto, Domovinski rat bio je borba za očuvanje vrijednosti koje su temelj svake države i koje moramo i nadalje braniti. Prostor bivše Vojarne danas se uvelike razlikuje, oplemenjen je brojnim novim sadržajima koji su na korist građanima cijele regije, a najvažnije je spomenuti Sveučilište Sjever, koje je jedan od najvećih uspjeha Koprivnice. Poruka je da se moramo okrenuti budućnosti, iako nikad ne smijemo zaboraviti našu prošlost i ljude koji su stvarali sve ono što danas imamo. Zahvaljujem svima koji su u tom vremenu ostavili svoj trag, a hrvatskim braniteljima čestitam njihov Dan“, poručio je župan.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić također je izrazio zadovoljstvo dostojanstvenim obilježavanjem preuzimanja Vojarne i Dana koprivničkih branitelja te dodao: „Svi ti ljudi napravili su ogromnu stvar za ovaj grad, pogotovo kad vidimo kako je to prošlo u nekim drugim krajevima Hrvatske. Zahvaljujući njima nismo imali ratna stradavanja, a nakon čega je bilo puno lakše razvijati Koprivnicu. Svi su oni dali svoj doprinos i na tome im dugujemo zahvalu.“

Prigodnim riječima obratili su se i državni tajnik i izaslanik Predsjednika Vlade RH i Ministra hrvatskih branitelja Špiro Janović te predsjednik Odbora za branitelje Grada Koprivnice i ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije Policijske uprave koprivničko-križevačke „Ban“ Ivica Jurenec.

Glazbeni doprinos svečanosti svojim su skladbama dali Marko Košutić i Dječji zbor Koprivnica.

Služba ureda župana

Pročitano 3023 puta