08.10.2022.

Uz brojne izlagače i posjetitelje održan 24. Dan voća Koprivničko-križevačke županije

Naslovna kolaž

Na Trgu svetog Jurja u Đurđevcu danas je održana je najznačajnija županijska manifestacija posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina, 24. Dan voća Koprivničko-križevačke županije. Na manifestaciji se predstavilo gotovo 50 izlagača – poljoprivrednih proizvođača te udruga, škola i radinosti, za koje je Koprivničko-križevačka županija osigurala besplatan izlagački prostor.

Kako bi dodatno promovirala proizvođače voća i voćnih prerađevina, Županija je i ove godine izdala katalog u kojemu je predstavljeno njih 249, zajedno s podacima kako bi ih mogli kontaktirati potencijalni kupci.

Uz Županiju kao glavnog organizatora, suorganizatori su Grad Đurđevac i gradska Turistička zajednica, Ministarstvo poljoprivrede Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Poljoprivredna zadruga „Gruda“ za proizvodnju, skladištenje i distribuciju voća i povrća te Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije.

Ispred Koprivničko-križevačke županije obratio se zamjenik župana Ratimir Ljubić, zahvalivši izlagačima što su se i ove godine odazvali u velikom broju te je naglasio kontinuitet promocije domaće proizvodnje i podrške proizvođačima.

quote desni 3Županija već 19. godinu subvencionira podizanje višegodišnjih nasada te potiče poljoprivrednu proizvodnju kroz brojne programe potpora proizvođačima. Prošle je godine  osnovana i poljoprivredna zadruga „Gruda“ čiji je cilj unapređenje prodaje i plasmana proizvoda naših poljoprivrednika kroz budući Distributivni centar za voće i povrće. Zahvaljujem svima uključenima u manifestaciju na podršci koju pružaju našim proizvođačima“, naglasio je zamjenik Ljubić te dodao kako ove godine, uz domaće, sudjeluju i izlagači iz Virovitičko-podravske županije.


Saborski zastupnik Darko Sobota, koji je službeno i otvorio manifestaciju, također je pozdravio izlagače i sve koji su dali doprinos ovoj vrijednoj manifestaciji, istaknuvši važnu ulogu Županije u poticanju i promociji domaće poljoprivredne proizvodnje.

Prigodnim riječima obratio se i predsjednik Gradskog vijeća Đurđevca Željko Lacković koji je naglasio kako se iskorak u domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji može realizirati jedino kroz zajedništvo, što je vidljivo u ovakvim manifestacijama.

Nakon kulturno-umjetničkog programa u kojem su nastupili mališani iz Dječjeg vrtića Maslačak Đurđevac te članovi školskog zbora Osnovne škole Đurđevac i dječje grupe KUD-a Petar Preradović, krenulo se u obilazak prodajno-izložbenog prostora manifestacije.

Po završetku obilaska proglašeni su najljepše uređeni izlagački prostori koje je odabrao stručni žiri, a nagrade su uručili zamjenik Ljubić, predsjednik Gradskog vijeća Lacković, saborski zastupnici Darko Sobota i Mišel Jakšić te članica Uprave tvrtke Podravka Ljiljana Šapina. Prvu nagradu osvojila je Srednja gospodarska škola Križevci, drugu OPG Marko Goričanec, a treću nagradu OPG Darko Krčmar.

Obilazak 58

U  sklopu manifestacije održan je i tradicionalni prikaz pečenja rakije i pekmeza, uz degustaciju, u organizaciji Udruge vinogradara i voćara Đurđevac, dok su učenici i mentori Strukovne škole Đurđevac pripremili domaće slastice za posjetitelje. Prikupljena sredstva bila su namijenjena za potrebe Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac.

Kako bi podržali domaće proizvođače, predstavnici Županije posjetili su i otvorenje specijalizirane trgovine domaćih proizvoda Podravinoteke u sklopu đurđevačke Gradske tržnice.

Dodajmo i kako su 24. Danu voća prisustvovali i pročelnici županijskih upravnih tijela, članice i članovi Županijske skupštine, predstavnici općina, županijskih i gradskih ustanova te brojni građani koji su uživali u programu.


 

Služba ureda župana

Pročitano 2185 puta