11.10.2022.

Predstavljamo „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“ u konkurenciji za najbolji EU projekt

Objavljeno u kategorijama: Novosti

IMG 4440 1 e1615455815396


Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legradprojekt je koji je u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici u izbor za najbolji EU projekt predložila PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije.

Podsjetimo, izbor za najbolji županijski EU projekt organizira Hanza media u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj te portalom župan.hr, uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

EU KKŽ1 Legrad

Uz „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“, drugi predstavnik Županije u izboru za najbolji EU projekt je Amazon of Europe Bike Trail. Pobjednici će biti proglašeni na svečanoj dodjeli koja će se održati 25. listopada 2022. na Danima regionalnog razvoja i fondova EU, a glas za naše projekte možete dati do 17. listopada OVDJE!

IMG 4369 1 e1615455809394

PROMICANJE ODRŽIVOG RAZVOJA PRIRODNE BAŠTINE OPĆINE LEGRAD

Riječ je o projektu čijom provedbom je postignut značajan napredak u poboljšanju turističke atraktivnosti kroz uspostavu mnogobrojnih novih sadržaja za posjetitelje na području jezera Šoderica i Općine Legrad, a provodio se od veljače 2017. godine do svibnja 2021. godine.

Nositelj projekta bila je Općina Legrad, a partneri PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije. Vrijednost projekta bila je 4.839.671 kuna (bespovratna sredstava bila su 3.553.838,75 kuna, a vlastita 627.148 kuna).

EU KKŽ3 Legrad 1080x675

Na području jezera Šoderica i Općine Legrad zahvaljujući projektu posjetiteljima se nude mnogobrojne mogućnosti, kao što je obilazak područja novo uspostavljenom poučno-tematskom stazom i promatranje bogatstva biljnih i životinjskih vrsta kojima ovo područje obiluje, dvije novoizgrađene promatračnice, igra i kvalitetno provođenje vremena za djecu na novim dječjim igralištima, obilazak okolice s deset električnih bicikla i hibridnim vozilom nabavljenim u okviru projekta te informiranje putem informacijsko-edukacijskih tabli postavljenih uz šetnicu (koje su prilagođene i slijepim i slabovidnim osobama) ili uz pomoć turističkih vodiča i interpretatora educiranih kroz projekt.

IMG 4429 1 e1615455720638

Uređena šetnica uz samo jezero Šoderica duga je 1,5 kilometara, a uz šetnicu postavljena je javna rasvjeta te klupe i koševi za smeće. Također su izrađeni Akcijski plan za upravljanje posjetiteljima na području Općine Legrad i Studija valorizacije prirodnih vrijednosti područja Šoderice, a održano je i 12 radionica za djecu osnovnoškolske i vrtićke dobi kako bi upoznali i naučili prepoznati rijetke biljne i životinjske vrste koje obitavaju na projektnom području, što se posebno odnosi na rijetke vrste ptica kao što su bregunice te crvenokljune i male čigre.

Izrezak

Najbolji pokazatelj uspješnosti projekta je povećanje broja posjetitelja na projektnom području za minimalno deset posto i revitalizacija jezera Šoderica te sadržaja koji se nude posjetiteljima.

EU projekt sufinanciranje 595x196

Služba ureda župana

Izvor fotografija: KKŽ, projekt

Pročitano 1019 puta