14.10.2022.

Županijska udruga slijepih obilježila Međunarodni dan bijelog štapa

Bijeli štap 1


Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije danas je u prostoru koprivničkog Doma mladih obilježila Međunarodni dan bijelog štapa koji ima za cilj senzibilizaciju javnosti o problemima s kojima se susreću slijepe i slabovidne osobe.

Programu je uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek, koja je Udruzi zahvalila na predanom radu u promicanju prava i mogućnosti slijepih i slabovidnih osoba, dodavši kako će im Županija i nadalje biti na raspolaganju za svu potrebnu pomoć i podršku.

Također je Udruzi i predsjedniku Mariju Šutalu zahvalila na trudu koji ulažu u brigu o članovima i građanima , kako bi im osigurali kvalitetno i sadržajno provođenje vremena kroz brojne aktivnosti.

quote desni 3Županija daje svoj doprinos radu Udruge sufinanciranjem programa i projekata, a kroz našu suradnju nastavit ćemo slijepim i slabovidnim osobama omogućavati još ravnopravnije sudjelovanje u lokalnoj zajednici,  dodala je pročelnica Blažek.

Bijeli štap 5


Predsjednik Šutalo je zahvalio Županiji i Gradu na pomoći te dodao kako se Udruga trudi osvijestiti javnost o potrebama slijepih i slabovidnih osoba.

quote desni 3Moramo prihvatiti činjenicu da nam se život promijenio ili se mijenja zbog naših poteškoća s vidom, no zadržavanjem optimizma i vedrine duha te svladavanjem novih znanja i vještina ćemo si sami najviše pomoći. Moramo biti hrabri, uzeti bijeli štap i sami izaći na ulicu i pokazati da smo jednako vrijedni članovi zajednice. Vjerujemo da nismo sami i da nas naši sugrađani prihvaćaju, isto kao što nam pomažu i institucije kroz podršku našim programima. Nadamo se da će uskoro stupiti na snagu i zakonska rješenja, posebno u pogledu osobne asistencije i usluge videće pratnje te inkluzivnog dodatka, vjerujemo kako će država konačno početi provoditi ono što je davno potpisala kroz međunarodne konvencije kako bi bili na razini europskog standarda na koji se tako svi pozivaju. To je naš apel koji se mora čuti,  poručio je predsjednik Šutalo.   

Prigodnim riječima obratili su se i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž te tajnica Udruge Maja Koren Golub, koji su govorili o prioritetima i značenju Međunarodnog dana bijelog štapa u 2022. godini, kao i o potrebama i problemima s kojima se slijepe i slabovidne osobe svakodnevno susreću.

Današnjem obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa, uz članove Udruge, prisustvovali su i članovi ostalih udruga osoba s invaliditetom s područja županije te predstavnici Hrvatskog saveza slijepih, a u sklopu programa održana je i prezentacija pomagala za slijepe osobe. Dodajmo kako su glazbenim nastupom program upotpunili Nina Šešić Mežnarić i Mihovil Maloča.

Služba ureda župana


Pročitano 1286 puta