15.10.2022.

Obilježena 31. obljetnica PZO Đurđevac

IMG 4f5bc3bcc72dd1ccbdc104fa452d4759 V


U organizaciji Udruge branitelja Domovinskog rata PZO Đurđevac održana je svečanost obilježavanja 31. obljetnice osnivanja 58. SLAB PZO Đurđevac. U okviru svečanosti su na đurđevačkom groblju položeni vijenci i svijeće.

Na skupu je o postrojbi i ratnom putu govorio predsjednik Udruge Marijan Matočec, a u ime Koprivničko-križevačke županije nazočnima se obratila Verica Rupčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i članica Županijske skupštine, koja je uz čestitke povodom obljetnice naglasila važnost inicijative i hrabrosti u nastajanju ove važne postrojbe. Zahvalila je svim pripadnicima na požrtvovnosti u akcijama početkom, ali i tijekom Domovinskog rata. Njihovim aktivnostima i snalažljivošću protuzračna obrana na području đurđevačke Podravine je bila vrlo učinkovite. Tada je bilo, između ostalog, izuzetno važno sačuvati naftna i plinska postrojenja, koja su bila od strateškog značaja, a to su i danas. Također je istaknula važnost okupljanja branitelja i zajedništvo, koje svi imamo obvezu njegovati kako bismo sačuvali opstojnost Hrvatske.

IMG 903599ff8189c02e3f461e4e24a7465c V

U ime ministra hrvatskih branitelja govorio je brigadni general Darko Rukavina, koji je evocirao uspomene na zajedničke ratne dane iz 1991. i kasnije te se osvrnuo na događaje tijekom Domovinskog rata, ali i činjenice da je puno toga o postrojbama i pripadnicima otišlo u zaborav. Naglasio je potrebu da se na adekvatan način sačuvana građa prezentira u javnosti, a posebice da se sa svim ratnim događanjima upoznaju mladi.

DSC4873

 

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KKŽ Verica Rupčić

Fotografije: Mirko Lukavski, Grad Đurđevac

Pročitano 888 puta