25.10.2022.

Župan održao svečani prijem za darivatelje krvi – naša županija 10. godinu prva u državi po broju darovanih doza krvi

IMG 0731


Župan Darko Koren danas je u prostoru restorana  Zlatan u Koprivnici održao tradicionalni prijem za višestruke dobrovoljne darivatelje krvi s područja Koprivničko-križevačke županije. Dan dobrovoljnih darivatelja krvi svake se godine obilježava 25. listopada u znak sjećanja na  1953. godinu kada je u Željezari Sisak održana prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. Ove se godine obilježava 69. godina organiziranog dobrovoljnog darivanja krvi.

IMG 0688

Župan Koren u svom je govoru zahvalio darivateljima krvi koji svojim nesebičnim i plemenitim činom iskazuju ljubav prema čovjeku i predano pomažu u spašavanju života.

quote desni 3„Hvala svima koji ste danas ovdje, okupili smo se kako bismo na simboličan način iskazali zahvalnost i poštovanje koje osjećamo prema vašem plemenitom činu koji je temelj humanosti u svakoj zajednici. Ponosni smo što je naša županija već deset godina prva u državi po broju darivatelja krvi na sto stanovnika i zahvaljujem svima koji su zaslužni za to - prvenstveno vama koji darujete krv, ali i svima koji sudjeluju u organizaciji. Želimo vam još mnogo uspješnih akcija i da svojim angažmanom i predanošću motivirate što više novih darivatelja“, kazao je župan.

IMG 0631

Uzvanicima se obratila predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus koja je zahvalila darivateljima, organizatorima akcija te Županiji na podršci i organizaciji svečanog prijema.

quote desni 3Ako uzmemo u obzir da jedna doza krvi može spasiti čak tri života, možemo reći da je ova prostorija ispunjena dobrotom i humanošću. Iako nas je pratila pandemija koronavirusa, održane su planirane akcije, u kojima ste svojim kontinuiranim sudjelovanjem došli do zaista impresivnog broja darivanja krvi. Posebno nas veseli podatak o brojim novim darivateljima te je važno da se mladi mogu ugledati na vašu plemenitost. Uvijek moramo zajednički djelovati u namjeri pomaganja i solidarnosti, što vi svakim svojim darivanjem i činite“, naglasila je predsjednica Trbus.

IMG 0642

Ravnateljica županijskog Društva Crvenog križa Adela Sočev okupljene je upoznala s rezultatima koje društva Crvenog križa u našoj županiji postižu u darivanju krvi.

quote desni 3Prošle su godine sva tri društva na području županije prikupila 7.601. dozu krvi, a ruku solidarnosti po prvi je put pružilo 219 darivatelja. Klub 100 trenutno okuplja 154 darivatelja, uz osam novih članovima kojima danas odajemo priznanje. Naš prosjek davanja u prošloj godini je 7,48 doza na sto stanovnika, čime smo i dalje prvi u Hrvatskoj i znatno bolji od nacionalnog prosjeka koji je 4,78 doza. Čestitam svima koji su utkali svoj doprinos u ovakav sjajni rezultat“, kazala je ravnateljica Sočev te dodala kako je u prvih deset mjeseci ove godine prikupljeno već  5.854  doza krvi.

Spomenimo i kako je naših 17 darivatelja sa 100 davanja iz 2020. godine primilo priznanje Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski, koja im je uručio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

IMG 0648

Prisutnima se obratila i zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice Ksenija Ostriž koja je, uz čestitke darivateljima, istaknula:

quote desni 3Zahvaljujem vam na dugogodišnjem zalaganju i pružanju ruke pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Vesele nas ovi impresivni podatci, proširenje Kluba 100 i novi darivatelji te možemo biti mirni kako će u ovim nestabilnim vremenima naš zdravstveni sustav dobro funkcionirati. Darivanje krvi ničim se ne može zamijeniti te vam zahvaljujem što možemo računati na vas.“

Nakon uvodnih obraćanja, predsjednica Trbus je darivateljima koji su krv dali 100 i više puta uručila zlatne narukvice Crvenog križa, dok im je župan uručio srebrnjake s likom Sv. Marka Križevčanina.

IMG 0699

U ime darivatelja obratio se Ivica Gašparić koji je zahvalio Županiji na organizaciji prijema te iskazao ponos i zadovoljstvo što je aktivnost dobrovoljnih darivatelja krvi u društvu priznata.

IMG 0777

Spomenimo kako ove godine priznanja dobili: Ivica Gašparić (Koprivnice), Zlatko Golec, (Mali Bukovec), Mirko Hemetek (Draganovec, Koprivnica), Ivan Kukec (Koprivnica), Srećko Tvorić (Koprivnica), Stjepan Oroš (Kuzminec), Danijel Perošić (Virje) i Tihomir Matovina (Molve).

Služba ureda župana


Pročitano 727 puta