29.10.2022.

U Križevcima održano 2. Revijalno natjecanje orača Sjeverozapadne Hrvatske

 Natjecanje 9


Danas je na proizvodnoj površini Srednje gospodarske škole Križevci - parceli Zorin dol, održano 2. Revijalno natjecanje orača Sjeverozapadne Hrvatske. Manifestaciji koja je okupila natjecatelje i članove Udruge orača Koprivničko-križevačke županije, Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao župan Darko Koren koji je i otvorio natjecanje.

Kako je istaknuo u prigodnom govoru, naša se županija uistinu ima čime pohvaliti s obzirom na rezultate koje orači postižu i ugled koji uživaju na državnoj razini. Županijska udruga orača, koja je i organizirala ovo natjecanje, jedna je od najuspješnijih u Hrvatskoj, a županijski orači su među najboljim hrvatskim oračima – višestruki su državni pobjednici te predstavnici Hrvatske na svjetskim natjecanjima. U Županijskoj upravi nedavno je i upriličen svečani prijem za članove udruge – Sašu Viška koji je aktualni državni prvak u kategoriji pluga ravnjaka te Josipa Martinovića, viceprvaka Hrvatske u kategoriji pluga premetnjaka.

Natjecanje 7

Župan je kazao kako je natjecanje prilika za dodatnu promociju vještina orača te kako Županija od početka donacijama pomaže rad Udruge i sufinancira održavanje županijskih natjecanja u oranju, a kupovinom i nadogradnjom natjecateljskih plugova omogućila je da naši orači na prvenstvima budu još konkurentniji u odnosu na rivale iz drugih dijelova države. Župan je na kraju zahvalio svima na organizaciji natjecanja, posebno Udruzi orača KKŽ, Srednjoj gospodarskoj školi Križevci i VGU Križevci te poželio uspjeh i dobre rezultate natjecateljima.

Orači 2

Pozdravni govorima prisutnima su se obratili i voditeljica Područne službe za stručno savjetovanje u Ministarstvu poljoprivrede Tatjana Međimurec koja je dala kratki osvrt na rad Udruge, zatim predsjednik UOKKŽ Darko Novotni, križevački gradonačelnik Mario Rajn te Siniša Hrgović, potpredsjednik Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača i trener reprezentacije. Nakon službenog otvorenja kojem su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, dekanica VGU Križevci Marcela Andreata Koren te ravnatelj Srednje gospodarske škole KŽ Toni Svoboda, natjecatelji su krenuli s oranjem u kategorijama- oldtimer, plug ravnjak i plug premetnjak.

Natjecanje 10

Prvo mjesto u kategoriji ravnjaka osvojio je Darijan Mužic, drugo Jurica Trstenjak, treće Ivan Tušak, a nastupio je još i Kristijan Sučić. Kod Oldtimera prvo mjesto osvojio je Blaž Tomijek dok je drugi bio Ivica Miglez. U kategoriji premetnjaka prvo mjesto osvojio je Bruno Čerjavić, drugo Vilko Kukec, a treće Tomislav Nemec.

Pobjednicima, kojima čestitamo na uspjesima, su po završetku natjecanja uručene i prigodne nagrade.

Foto: KKŽ i Grad KŽ

Služba ureda župana


Pročitano 713 puta