05.11.2022.

Dodijeljene nagrade „Fran Galović“ i „Mali Galović“ za najbolja djela zavičajne tematike

Nagrada 4


U koprivničkoj Galeriji „Mijo Kovačić“ danas je održana završna svečanost književnog festivala „29. Galovićeva jesen“ na kojoj su dodijeljene nagrade „Fran Galović“ i „Mali Galović“ za najbolja djela zavičajne tematike. Svečanost su uz književnike, brojne goste festivala i uzvanike uveličali i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, zamjenik župana Ratimir Ljubić, gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić, načelnik Općine Peteranec Ivan Derdić te predsjednica Uprave Podravke Martina Dali

Prestižnu Nagradu Fran Galović za knjigu zavičajne (i/ili identitetske) tematike dobio je Miroslav Kirin za djelo „Babanija“ koju je Povjerenstvo za Nagradu “Fran Galović” u sastavu Mario Kolar, Julijana Matanović i Zlatko Krilić ocijenilo kao najbolje ostvarenje poetskih i proznih zapisa koje na originalan način tematiziraju zavičajnosti. Sam autor, kojem je nagradu uručila ministrica kulture, kazao je kako je pojam zavičaja proces spoznaje koji se stalno nadopunjuje pa samim time niti književno djelo za koje je nagrađen na neki način nije završeno.  „Malog Galovića“ za najbolji učenički književni rad dobili su Karlo Kršak za pjesmu „V ovome selu“ i Martin Barberic za pjesmu „Cujzek“.

Laureatima su uz ministricu koja je istaknula značaj Festivala i vrijednost jezične raznolikosti koja obogaćuje kulturu, čestitali i zamjenik župana Ljubić, koprivnički gradonačelnik Jakšić, predsjednica Uprave Podravke Dalić, zatim predsjednik Organizacijskog odbora festivala Marko Gregur, predsjednik Društva hrvatskih književnika - Podravsko-prigorskog ogranka Darko Pernjak te književnici Zlatko Krilić i Julijana Matanović.

Svečnost su svojim nastupima obogatili Ivana Betlehem recitalom Galovićevih pjesama, Tomislav Mihac Kovačic izvedbom izvornih podravskih pjesama te Dora Fucak solo na gitari.

Program se nastavlja i u nadolazećem tjednu a detalje možete provjeriti na službenoj internet stranici Galovićevih jeseni.

Izvor fotografija: Grad Koprivnica

Služba ureda župana

Pročitano 883 puta