08.11.2022.

Na konferenciji „Obrazovanje na prekretnici“ raspravljalo se o izazovima obrazovnog sektora

big ZVDW5UEQ6FJRvSdy12za


Portal srednja.hr u Zagrebu je održao svoju drugu obrazovnu konferenciju pod nazivom „Obrazovanje na prekretnici“, a kroz četiri predavanja i sedam panela govorilo se o aktualnim temama i izazovima obrazovnog sektora.

Uime Koprivničko-križevačke županije konferenciji je prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić, a kao što je pojasnio glavni urednik i osnivač portala Marko Matijević, cilj je bio razgovarati o smjeru u kojem želimo da ide naše obrazovanje.

big Sypvr1zf0avru6dcGTJ9

Konferenciju je otvorila panel rasprava o vještinama koje studenti uče na fakultetima, a što se tiče predavanja moglo se čuti može li znanost predvidjeti rezultat hrvatske nogometne reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Katru, ali i može li povijest predvidjeti budućnost sukoba u Ukrajini. U predavanju pod nazivom „Imaju li e-Škole recept za primjenu digitalne tehnologije“ predstavljeni su digitalni obrazovni sadržaji koji nastavnici imaju na raspolaganju, a tema konferencije bile su i promjene koju donosi novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, kao i Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Najvažniji problemi u školstvu, smatraju sudionici panela, su položaj pomoćnika u nastavi, nedostatak kadra, velik obujam školskog gradiva, kao i položaj nastavnika u obrazovnom sustavu i društvu.

big ojUjDTKCxIUdVrD20p5c

Na panelu pod nazivom „Deficitarni nastavni smjerovi kao rak-rana sustava?“ sudjelovao je i zamjenik Ljubić, a govorilo se, između ostalog, o tome kako mlade motivirati da studiraju deficitarne nastavne smjerove. Zamjenik pritom je istaknuo kako Koprivničko-križevačka županija brojnim projektima, programima i investicijama u obrazovanju pokazuje da je stvaranje kvalitetnog sustava obrazovanja i modernog školstva 21. stoljeća naš strateški cilj. U raspravi je naglasio tri ključna elementa u motivaciji mladih za deficitarna zanimanja, a to su projekt županijskog Centra kompetentnosti iz područja elektrotehnike i računalstva, promocija zanimanja i Vodič kroz srednje škole KKŽ te studentske stipendije. Sve navedeno je pokazatelj da Županija strateški promišlja o unaprjeđenju sustava strukovnog obrazovanja te stvara novu i modernu obrazovnu paradigmu u strukovnom obrazovanju, koja će mlade zasigurno motivirati za upis.

Konferenciju je zatvorio panel pod nazivom „Zašto se (ne)voli tjelesni u školama?“, a partneri događanja bili su Hrvatska zajednica županija, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike, Visoko učilište Algebra, Fakultet prometnih znanosti i ostali.

Služba ureda župana

Izvor: Hrvatska zajednica županija

Pročitano 893 puta