20.11.2022.

Obilježava se Međunarodni dan djeteta

Međunarodni dan djece

U nedjelju, 20. studenoga, obilježava se Međunarodni dan djeteta, odnosno dan kada je usvojena Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima djeteta.

Obilježavanjem Međunarodnog dana djeteta nastoji se senzibilizirati javnost o potrebi zaštite djece od svih oblika zlouporabe, nasilja i diskriminacije te potaknuti organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama da poduzmu konkretne korake u zaštiti i unapređenju dječjih prava jer su upravo ta prava temelj izgradnje naprednog društva.

Generalna skupština UN-a je 20. studenog 1959. godine usvojila „Deklaraciju o pravima djeteta“, a 1989. godine „Konvenciju o pravima djeteta“ te se od 20. studenoga 1989. godine u cijelom svijetu obilježava Međunarodni dan djeteta.

KKŽ prijatelj djece

Dodajmo kako je Koprivničko-križevačka županija pokrenula projekt „Koprivničko-križevačka županija – prijatelj djece“  te izradila strateški dokument , u čijoj su izradi sudjelovali stručnjaci iz područja zdravlja djece, odgoja i obrazovanja, socijalne skrbi, kulture i komunikacija, sporta te iz područja sigurnosti mladih, detaljno prikazuje projekte i aktivnosti kojima Županija nastoji svakom djetetu osigurati jednake mogućnosti i priliku za razvoj, pritom stavljajući na raspolaganje sve svoje ustanove i resurse kako bi se na najbolji način zadovoljile potrebe djece i mladih. Potrebno je naglasiti kako se Županija prije nekoliko godina godine među prvima uključila u projekt „Županije-prijatelji djece“ u želji da se promicanje dobrobiti djece i mladih na lokalnoj i regionalnoj razini podigne na još veću razinu.

Županija poziva sve jedinice lokalne samouprave na uključivanje u projekt i stjecanje statusa „Općina/grad prijatelj djece“, koji je ujedno i doprinos projektu „Koprivničko-križevačka županija-prijatelj djece“. Taj status, uz gradove Koprivnicu i Križevce, nedavno je dobila i Općina Virje, no i većina ostalih sredina ispunjava te uvjete, stoga je potrebno samo urediti administrativne pretpostavke, između ostalog i izraditi Godišnji plan i program uključenja u akciju, te se nakon odluke općinskog/gradskog vijeća, prijaviti za ostvarenje tog statusa. Županijske službe su na raspolaganju za svu potrebnu pomoć, a potrebno je da 50 posto JLS-a na području županije ostvari status prijatelja djece, kako bi se za isti mogla prijaviti i Koprivničko-križevačka županija.

Izvor fotografije: UNICEF Hrvatska

Pročitano 1068 puta