02.12.2022.

Uspješno provedene sve aktivnosti projekta „Amazing Amazon of Europe“

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Amazing Amazon of Europe

20221130 130650 resized


Upravni odbor projekta Amazing Amazon of Europe 30. studenog i 1. prosinca sastao se u mađarskom gradu Lenti gdje je održana završna konferencija projekta i posljednji radni sastanak projektnih partnera iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije.

Završnu konferenciju otvorio je dr. Imre Pácsonyi, podpredsjednik Županijske skupštine mađarske županije Zala, a potom se obratio gradonačelnik Grada Lenti, László Horváth koji je naglasio važnost provedbe Amazon of Europe projekata čiji značaj nije isključivo u promicanju aktivnog turizma, već se promovira očuvanje okoliša i prirode koji su ključni u suvremenom načinu života društvene zajednice.

Na sastanku su prezentirani rezultati koje su projektni partneri ostvarili kroz aktivnosti, utvrđen je utrošak financijskih sredstava, te se razgovaralo o mogućnostima napretka, održivosti i daljnjem razvoju projekta. Održana je i panel rasprava o trendovima u turizmu, digitalizaciji, novim izazovima i prilikama.

Projektni partneri Trail Angels iz Austrije prezentirali su novu turističku ponudu na području Europske Amazone, a koja uključuje riječno putovanje kanuom na tri rijeke, nakon čega je prikazan tijek izrade nove web stranice „Amazon of Europe Destination Platform“.  Nadalje, predstavnici partnera predstavili su opremu za digitalizaciju baštine koja je nabavljena kroz projekt u pojedinim regijama.

Predstavljene su i projektne aktivnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji, koje su uključivale opremanje Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama hologramskom tehnologijom. Hologram prikazuje kulturnu i prirodnu baštinu Podravine kroz interpretaciju radova Ivana Generalića te prikaz tipičnih biljnih i životinjskih vrsta područja uz Dravu. Kao dopuna digitalnom prikazu, izrađen je i katalog radova stalnog postava Ivana Generalića u Galeriji. Na ovaj način doprinijelo se turističkoj ponudi, te je dopunjen sadržaj Galerije.

Europsku Amazonu čine tri rijeke: Mura, Drava i Dunav, čiju vrijednost je prepoznao UNESCO, Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu, proglasivši ovo područje prekograničnim rezervatom biosfere. Projektom je ostvarena izrada zajedničke strategije za područje „Europske Amazone“, a na sastanku je istaknuto da će ona rezultirati novim mjerama za ulaganja u zaštićeno područje.

Projektni konzorcij nastavit će aktivnosti i nakon završetka projekta, budući da se kao jedan od rezultata nastavlja rad rezervacijskog centra „Amazon of Europe Bike Trail“, koji je već započeo pripreme za novu sezonu bicikliranja. Također, na novi poziv Interreg Danube programa prijavljen je i nastavak projekta kojim se područje obuhvata širi i na rute EV13 i EV6.

Od projektnih aktivnosti u našoj Županiji ove godine valja spomenuti izradu Akcijskog plana razvoja tematskih staza na području Koprivničko-križevačke županije, kojim su obuhvaćene biciklističke, pješačke, vinogradske i staze u prirodi te kulturne, poučne i šumske rute. Nastavno, pružena je podrška aktivnosti Camino Podravina – Put svetog Jakova na dijelu Europske Amazone uz rijeku Dravu. Projekt je predstavljen i na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu, gdje su se posjetitelji upoznali s ponudom kontinentalnog turizma Podravine i Prigorja, s naglaskom na aktivni turizam uz kulturnu, prirodnu i gastronomsku ponudu.

Podsjetimo, projekt Amazon of Europe Bike Trail, prethodnik aktualnog projekta osvojio je drugo mjesto u izboru  za najbolji županijski EU projekt u Republici Hrvatskoj.

INFORMACIJE O PROJEKTU

Projekt Amazing Amazing AoE sufinanciran je putem Interreg Danube transnacionalnog programa Europske unije (ERDF i IPA fondovi). Projekt je započeo 1. srpnja 2020. te traje do 31. prosinca 2022. Ukupna vrijednost projekta je 2.411.290,00 €, podijeljenih između 14 partnera.

Koprivničko-križevačke županije u projektu sudjeluje kao partner s proračunom od 145.000,00 €.

Više o projektu i rezervacijskoj platformi: https://aoebiketrail.com/hr/home-hr/ ; https://www.facebook.com/VisitAmazingAmazonOfEurope

Više informacija o biciklističkim rutama u Koprivničko-križevačkoj županiji: https://podravinaprigorjebike.com/

Amazing AOE LOGO

Služba ured župana


Pročitano 731 puta