07.12.2022.

Održana skupština Hrvatske zajednice županija – nastavlja se s promicanjem interesa lokalne i regionalne samouprave

Objavljeno u kategorijama: Novosti

WhatsApp Slika 2022 12 06 u 17.44.04


U Zagrebu je jučer održana skupština Hrvatske zajednice županija, kojoj je kao potpredsjednik Zajednice prisustvovao župan Darko Koren te kao predsjednik Nazdornog odbora zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Predsjednik Zajednice i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić predstavio je godišnji pregled aktivnosti, ali i plan rada za 2023. godinu, istaknuvši:

quote desni 3Sve hrvatske županije i Grad Zagreb članice su naše organizacije, što znači da su unutar Zajednice zastupljene sve političke opcije. Ujedinjeni u toj različitosti, djelujemo za boljitak lokalne zajednice i u tome leži naša snaga.

WhatsApp Slika 2022 12 06 u 17.44.08

Sukladno zaključcima sa sjednica izvršnih odbora održanih kroz godinu potaknute su inicijative prema Vladi Republike Hrvatske i ministarstvima vezano uz decentralizaciju državne imovine, reformu zdravstva, utjecaj povećanja cijena energenata za zaduženja i obaveze regionalne samouprave, izmjene Zakona o sprječavanja sukoba interesa, održavanje održivog županijskog linijskog prijevoza i mnoge druge teme. Predsjednik Marušić još je naglasio kako članovi Zajednice sudjeluju u izradi zakona, surađuju s Vladom RH te prenose konkretne potrebe jedinica lokalne i regionalne samouprave na nacionalnu razinu, čime se potiče stvarna fiskalna i funkcionalna decentralizacija.

Prema programu rada za 2023. godinu, nastavit će se održavati sastanci s Vladom Republike Hrvatske, a radi informiranja tijela središnje vlasti o stajalištima županija organizirat će se tematske rasprave, okrugli stolovi i stručna predavanja o pitanjima koja su značajna za sve županije.

WhatsApp Slika 2022 12 06 u 17.44.06

Na međunarodnom planu, kroz izabrane predstavnike iz redova županija, nastavit će se  suradnja s Odborom regija, Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe i Vijećem europskih općina i regija (CEMR). U travnju će se obilježiti 20 godina rada Hrvatske zajednice županija, a u rujnu će se održati  9. forum hrvatskih i poljskih regija na kojem će biti otvorene važne teme za razvoj županija i poljskih vojvodstava.

Služba ureda župana

Fotografije: Kristijan Toplak

Izvor: Hrvatska zajednica županija


Pročitano 206 puta