07.12.2022.

Dječja participacija tema sastanka akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“, pohvale za DND Virje i OŠ Braće Radić

IMG 20221205 105313


U organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske u Zagrebu je održano svečano savjetovanje akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ na kojemu se razgovaralo o dječjoj participaciji na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. Savjetovanje je otvorila prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ te predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, a podršku su pružili i predstavnici Koprivničko-križevačke županije.

Zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Ana Dautović u svom je izlaganju naglasila važnost promicanja prava svakog djeteta na participaciju, a zatim je predstavila rezultate provedenog istraživanja koja ukazuju na potrebu djece da budu saslušana i uvažena prilikom iznošenja vlastitih ideja. Prisutnima se obratila i Davorka Osmak-Franjić iz Ureda pravobraniteljice za djecu te istaknula potrebu promoviranja teme dječje participacije na svim razinama, obzirom da su djeca važni članovi društvene zajednice.

1670407216390

U sklopu Savjetovanja održan je i panel pod nazivom „Dječja participacija na lokalnoj, regionalnoj i EU razini“ gdje je dr.sc. Monika Begović predstavila Nacionalni plan za djecu 2022.-2027. godine Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Svrha Nacionalnog plana je promovirati integrativni pristup pravima djece, a sastavljen je od pet posebnih ciljeva usmjerenih na zaštitu djece od svih oblika nasilja, u digitalnom okruženju i pravosudnom sustavu, uz suzbijanje diskriminacije i socijalne isključenosti djece. Također je naglasila kako hrvatsko zakonodavstvo utvrđuje participaciju djece, primjerice u školskim vijećima, no formalna participacija djece nije dovoljna, stoga je potrebno uložiti resurse u povećanje dječje aktivnosti u donošenju odluka koje definiraju njihova prava.

IMG 20221205 132443

Nadalje, na Savjetovanju su djeca predstavnici NEF Hrvatske, Mediteranskog pokreta za dječju participaciju, Dječjeg vijeća grada Bjelovara, Dječjeg vijeća grada Opatije te Dječjeg vijeća Eurochilda predstavili temu „Iskustva dječje participacije na EU razini“. Također, po završetku panela predstavljena je i inicijativa Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske za razvoj programa ljetovanja socijalno ranjivih skupina djece. Riječ je o programu kojim će se djeci omogućiti ljetovanja uz društvene aktivnosti kako bi razvijali socijalne vještine i stekli nova prijateljstva.

Na kraju Savjetovanja proglašene su „Naj-akcije 2022.“ te dodijeljene povelje i pohvale gradovima i općinama. Iz Koprivničko-križevačke županije Povelju i Pohvalu primili su DND Virje za akciju „Ljetni istjerivači dosade“ te koprivnička Osnovna škola Braća Radić za akciju „Dobrota i prijateljstvo spojili djecu primorske i kontinentalne Hrvatske“.  Grad Zaprešić je stekao počasni status „Grad – prijatelj djece“.  

Služba ureda župana        

Pročitano 629 puta