09.12.2022.

U sklopu natječaja „Moja županija bez korupcije“ uručene nagrade kreativnim učenicima i mentorima

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Antikorupcijsko povjerenstvo

Antikorupcija 39


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Antikorupcijsko povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije je u dvorani koprivničkog Doma mladih održalo svečanost dodjele nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola, čiji su radovi izabrani kao najbolji na kreativnom natječaju „Moja županija bez korupcije“.

Antikorupcija 3

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 2003. godine kada je Opća skupština UN-a posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje. Svoj doprinos toj borbi, Županija daje kroz Antikorupcijsko povjerenstvo, koje je savjetodavno tijelo Županijske skupštine osnovano 2014. godine. Svojim radom nastoji ohrabriti građane na uočavanje, prijavljivanje i sprečavanje korupcije kroz informiranje javnosti o najpogodnijim načinima prijave uočenih pojava korupcije, izrađivanjem brošure s pojmovima i primjerima sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, kao i donošenjem kodeksa ponašanja dužnosnika, službenika i namještenika javnopravnih tijela.


Posebno vrijedi istaknuti akciju koju je županijsko Povjerenstvo osmislilo prvo u Hrvatskoj, a to je  provođenje natječaja „Moja županija bez korupcije“ namijenjenog učenicima osnovnih i srednjih škola. Povjerenstvo je sedmu godinu zaredom raspisalo taj natječaj, s ciljem podizanja svijest kod mladih o važnosti uloge građana i uloge osobne odgovornosti u stvaranju društva s nultom tolerancijom na korupciju.

Učenici su, uz vodstvo mentora, izradili likovne, literarne i video radove na temu svoje percepcije korupcije, a ove su godine na natječaj pristigla 83 rada, najviše dosad. Ukupno je sudjelovalo 28 mentora i 121 učenik, a ovdje možete vidjeti popis nagrađenih docxNagrađeni_antikorupcija_2022.docx

Antikorupcija 7Predsjednica županijskog Antikorupcijskog povjerenstva Renata Glavica čestitala je učenicima i njihovim mentorima koji su ih motivirali i vodili kroz natječaj.

quote desni 3Kroz svoje umjetničko izražavanje učenici su nam još jednom pokazali da znanjem možemo utjecati na pojavu korupcije kojom smo svakodnevno okruženi, odnosno da možemo postati promjena koju želimo vidjeti u svijetu. Natječaj je prilika da mi odrasli naučimo od djece kako je to biti odgovoran građanin u svojoj zajednici te zahvaljujem svima koji su sudjelovali“, dodala je predsjednica Glavica.

Antikorupcija 8Zamjenica koprivničkog gradonačelnica Ksenija Ostriž također se pridružila čestitkama na natječaju, istaknuvši:

quote desni 3Pohvaljujem inicijativu za ovaj projekt koji ima važnu poruku cijelom društvu – samo edukacijom od najranijeg djetinjstva možemo utjecati na pojave poput korupcije i ostvariti određene promjene. To je osnovni mehanizam u metodologiji rada s djecom kroz koji se osvještavaju ključni problemi i uči ih se kako promišljati o svijetu koji ih okružuje.“

Župan Darko Koren izrazio je zadovoljstvo velikim interesom za ovaj natječaj kroz koji učenici izražavaju svoju percepciju korupcije kao društveno neprihvatljive pojave.

Antikorupcija 9

quote desni 3Ovaj natječaj ukazuje na prisutnost korupcije u društvu, ali i na važnost borbe protiv nje, u kojoj svatko od nas mora dati svoj doprinos. Informiranje o korupciji i njezinim oblicama za djecu je važan alat kroz koji uče o društvu, kako bi jednog dana pokušali takve negativne pojave svesti na minimalnu razinu. Pohvaljujem učenike na kreativnosti te zahvaljujem svima koji su u ovih sedam godina natječaja motivirali i usmjeravali djecu“, poručio je župan.

Župan i predsjednica Glavica nagrađenim su učenicima i mentorima uručili zahvalnice, prigodne pakete i novčane nagrade, koje su osigurane u proračunu Županije.


Svečanosti su prisustvovale i županijske pročelnice Ljubica Belobrk Flamaceta i Ana Mušlek, članovi i članice Županijske skupštine i Antikorupcijskog povjerenstva te predstavnici i ravnatelji institucija, škola i udruga, kao i brojni učenici i građani.

Služba ureda župana

Pročitano 1355 puta