12.12.2022.

 U sklopu Županijskog centra kompetentnosti 80 nastavnika stječe nova znanja i kompetencije

Naslovna nastavnici na edukaciji o osnovama senzorske tehnologije


Radionice su vrlo kvalitetne i korisne za profesionalni razvoj nastavnika, a teme su zanimljive i doprinose jačanju naših kompetencija. Posebno su zanimljive radionice u području digitalnih i didaktičko-metodičkih kompetencija kojima smo nadogradili dosadašnja  znanja  i upoznali neke nove digitalne alate te kako ih primijeniti u nastavi, istaknula je profesorica Kristina Babić

Uz materijalna ulaganja u rekonstrukciju i dogradnju Obrtničke škole Koprivnica i Strukovne škole Đurđevac koje djeluju u sklopu Centra kompetentnosti Koprivničko-križevačke županije, za funkcioniranje je nužno uspostaviti i kvalitetne kadrovske te programske uvjete koji će omogućiti moderno srednje strukovno obrazovanje 21. stoljeća. Upravo se taj segment razvija kroz 30 milijuna kuna vrijedan projekt „Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu“, kao sastavni dio Županijskog Centra kompetentnosti.

Koliko je važna edukacija i kontinuirano usavršavanje nastavnog kadra koji znanja svakodnevno prenosi učenicima, govori i podatak da je vrijednost ugovorenih usluga edukacija nastavnika oko 4.3 milijuna kuna, odnosno čak sedmina ukupne vrijednosti projekta posvećena je razvoju još većih kompetencija i novih znanja.

Praktičan rad u sklopu IPC edukacija

Projektom su predviđene 72 edukacije iz područja uspostave modela kompetencija i provedbe stručnog usavršavanja djelatnika Centra kompetentnosti Koprivničko-križevačke županije u razdoblju od siječnja 2022. godine do lipnja 2023. godine za 40 djelatnika Obrtničke škole Koprivnica i 40 djelatnika Strukovne škole Đurđevac. Do sada je edukacijama i stručnim usavršavanjem nastavnika obuhvaćeno preko 120 odgojno-obrazovnih djelatnika koji su sudjelovali u 40 edukacija iz područja digitalnih kompetencija, didaktičko-metodičkih kompetencija, poduzetničkih kompetencija, pedagoških kompetencija i interpersonalnih kompetencija.

Vlada velik interes za edukacije

Novim znanjima i kompetencijama koje je stekla kroz edukacije i radionice zadovoljna je i profesorica Kristina Babić

Radionice su vrlo kvalitetne i korisne za profesionalni razvoj nastavnika, teme su zanimljive i doprinose jačanju naših kompetencija. Posebno su zanimljive radionice u području digitalnih i didaktičko-metodičkih kompetencija kojima smo nadogradili dosadašnja  znanja  i upoznali neke nove digitalne alate te kako ih primijeniti u nastavi. Digitalne kompetencije su  sastavni dio suvremenog pristupa učenju i poučavanju  i kao takve ih stalno trebamo nadograđivati, istaknula je profesorica Babić.

Učenicima će se olakšati ulazak na tržište rada

Dodajmo kako se u sklopu projekta provodi i stručno usavršavanje iz područja kontrole kvalitete i implementacije rezultata analize potreba tržišta rada, IT područja, vođenja i upravljanja Centrom kompetentnosti, razvijaju se poduzetničke ideje a uspostavlja se i suradnja sa znanstvenicima i istraživačima s visokih učilišta i znanstvenih organizacija.

Uvod u pneumatsko upravljanje

Uz radionice za edukaciju nastavnika, ugovoreno je i 36 radionica za stručna usavršavanja nastavnika iz područja elektrotehnike i računalstva, a do sada nastavnici iz Đurđevca i Koprivnice su stekli stručne kompetencije kroz IPC trening, programiranje pametnih instalacija i izradom shema za električne instalacije, specijalizacijom u području web i grafičkog dizajna, internetskog oglašavanja, CAD specijalizacijom i RHCS akademijom, programiranjem PLC-a, usavršili su svoja znanja i u područjima pneumatike, elektropneumatike, senzorske tehnologije, napredne hidraulike, programiranja u CoDeSys-u i robotike.

Ovaj široki spektar novih znanja i kompetencija u brojnim područjima eletrotehnike i računalstva garancija je da će se kroz rad u Centru kompetentnosti, posebice u deficitarnim zanimanjima osigurati više konkretne prakse i veća suradnja s poslodavcima čime će se učenicima osigurati lakši ulazak na tržište rada.

Pročitano 1134 puta