21.01.2023.

Diljem Županije obilježen 16. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Naslovna


Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije danas, u subotu 21. siječnja je organizirala 16. Dan mimoza koji je održan na središnjim trgovima u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu i Virju. Podršku obilježavanju ove važne javnozdravstvene akcije ispred Koprivničko-križevačke županije dali su zamjenik župana Ratimir Ljubić, županijske pročelnice Melita Ivančić, Ljubica Belobrk Flamaceta, Ana Mušlek i Maja Blažek te županijski pročelnik Marijan Štimac, predsjednica Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije Andreja Lukić Suknaić sa zamjenikom Željkom Odobašićem  i članovima Lige, ravnateljica Doma zdravlja KKŽ Mirjana Hanžeković, županijskih predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić te članice udruga žena s područja županije koje svojim radom pomažu ženama oboljelim od malignih bolesti.    

A 12

Članovi županijske Lige protiv raka građanima su dijelili promotivne letke te prikupljali donacije koje će se utrošiti na daljnje aktivnosti Lige, preventivne programe i kvalitetno liječenje oboljelih. Zainteresirani građani su se u razgovoru sa stručnjacima informirali o prevenciji i važnosti cijepljenja protiv humanog papiloma virusa te liječenju raka vrata maternice, jednog od najčešćih zloćudnih tumora ženskog spolnog sustava.  

Dan mimoza u Hrvatskoj se obilježava od 2008. godine u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice, a važno je spomenuti kako se od tada u zdravstvenim statistikama bilježi pad oboljelih od raka vrata maternice, čemu je u velikom dijelu zaslužna sve veća svijest o važnosti brige za zdravlje, cijepljenje i redoviti pregledi koje ovakve javnozdravstvene akcije i potiču.

A 14

Spomenimo kako je provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice započela krajem 2012. godine pri čemu je naglasak stavljen upravo na edukaciju o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja te motivaciju žena da što više koriste preventivne preglede.

Služba ureda župana

Pročitano 1290 puta