23.01.2023.

U Križevcima održana završna svečanost 2. Nacionalnog natječaja za hrvatsku vinsku fotografiju

Objavljeno u kategorijama: Novosti

001 Skupna nagrađeni fotografi žiri izvođači organizatori


U Hrvatskom domu u Križevcima uoči blagdana vinogradarskoga sveca sv. Vinka u subotu, 21. siječnja održana je završna svečanost 2. Nacionalnog natječaja za hrvatsku vinsku fotografiju. Tom prilikom su dodijeljene nagrade i pohvale autorima najuspjelijih fotografija koje su prispjele na natječaj, predstavljen je fotokatalog „Kapi vinske ljubavi“ sa širim izborom najuspjelijih fotografija, a domaćini su okupljenima i prezentirali najpoznatije hrvatske vinsko-pajdaške regule „Križevačke štatute“.

Prvu nagradu stručnoga ocjenjivačkog suda, u kojem su bili vrsni hrvatski profesionalni fotografi Goran Matošević, Bernard Čović i Josip Mišo Lišanin, dobio je Branko Nađ iz Zagreba za fotografiju Zvjezdana vrtnja. Drugu nagradu osvojila je Anja Duršot iz Virovitice za fotografiju Colourful vibrations, dok je treću nagradu dobio Goran Jakuš iz Velike Gorice za fotografiju Berba u vinogradu Krauthaker. Stručni ocjenjivački sud posebno je pohvalio još i Iliju Kordića iz Vrgorca za fotografiju Terra Madre loza, Georgija Srebrena iz Samobora za fotografiju Shadow dream te Tomislava Stipića iz Križevaca za fotografiju pod nazivom Martinje po „Križevačkim štatutima“. Nagradu publike osvojila je Srednja gospodarska škola Križevci za fotografiju pod nazivom Poezija u čaši. Prve nagrade struke i publike bile su u vrijednosti od 3000 kn, druga nagrada struke 2000 kn, a treća nagrada 1000 kn. Svi su dobitnici dobili i gradonačelnikovo vino te križevačke čokolade, a čestitali su im pročelnik za financije grada Križevaca Ivan Biškup, predsjednik Društva za očuvanje križevačke baštine „Križevački štatuti“ Siniša Katavić te članovi stručnoga ocjenjivačkog suda.

006 Dodjela nagrada

Svima okupljenima darovan je fotokatalog „Kapi vinske ljubavi“ koji je na 90 stranica uredila i predgovor napisala autorica fotonatječaja Tanja Baran, a u kojem je izbor od 36 fotografija 24 autora koje je izabralo tročlano povjerenstvo na natječaju koji je trajao od 1. rujna do 1. prosinca 2022. Publika je birala najbolju fotografiju između tih 36 fotografija na Facebooku Društva „Križevački štatuti“ u božićnom vremenu, od Badnjaka 24. prosinca 2022. do Bogojavljenja 6. siječnja 2023.

Proglašenju dobitnika prethodila je prezentacija „Križevačkih štatuta“ koju su izveli počasni predsjednici Društva za očuvanje križevačke baštine „Križevački štatuti“ Tanja Baran i Zoran Homen te Siniša Pleše, dok su vinskim pjesmama glazbeno prezentaciju obogatili tamburaši KUD-a „Prigorje“. Tom su prilikom ukratko predstavljena i nova izdanja „Križevačkih štatuta“ urednice Tanje Baran, a najavljena je i službena promocija u sklopu Noći muzeja u petak 27. siječnja u križevačkom Gradskom muzeju.

Održavanje završne svečanosti organizirali su Društvo za očuvanje križevačke baštine „Križevački štatuti“ i Grad Križevci. Suorganizacijski su sudjelovali Destinacijska agencija Križevci i KTC Križevci.

Detaljnije se može doznati s mrežnih stranica organizatora www.krizevackistatuti.hr

Izvor: Društvo Križevački štatuti 

Služba ureda župana


Pročitano 823 puta