26.01.2023.

Dodijeljene nagrade Mljekarskog lista – najperspektivnijim mladim proizvođačem proglašen Marko Ivančan iz Novačke

mljekarski list 31


Na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima održan je stručni skup u organizaciji Hrvatske mljekarske udruge na kojemu su nagrađeni hrvatski proizvođači mlijeka, a dodijeljene su i godišnje nagrade Mljekarskog lista u kategorijama “Mliječna farma 2022. godine” i “Najperspektivniji mladi proizvođač mlijeka u 2022. godini”. Pokrovitelj događanja bila je Koprivničko-križevačka županija, a ujedno je obilježena i 60. obljetnica Mljekarskog lista.

Uvodno je okupljene pozdravila predsjednica Hrvatske mljekarske udruge Vera Volarić, a svečanosti su prisustvovali državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, župan Darko Koren, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu stočne hrane Zdravko Barać, zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić, dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima Marcela Andreata-Koren, voditelj laboratorija u Poljani Križevačkoj Ivica Vranić, načelnik Općine Gola Stjepan Milinković, predstavnici mljekara, udruga uzgajivača i proizvođača mlijeka, članovi Uredničkog odbora i suradnici Mljekarskog lista, predstavnici fakulteta i instituta te brojni proizvođači mlijeka i drugi gosti.

mljekarski list 09

Dekanica Andreata-Koren poželjela je gostima dobrodošlicu:

quote desni 3Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, obzirom na svoju tradiciju, status i usmjerenje, pravo je mjesto za obilježavanje ovako važnog događaja. Radosni smo što vam možemo biti domaćini i drago nam je što je Hrvatska mljekarska udruga odlučila ovu obljetnicu obilježiti kod nas.“

Župan je izrazio zadovoljstvo pokroviteljstvom te dodao:

quote desni 3Okupili smo se radi proizvođača mlijeka koji su, kao proizvođači hrane, temelji poljoprivredne perspektive. Sve ih je manje, ali vjerujem da su sve čvršči. Uvjeren sam da svaka regija i država moraju promišljati o onima koji proizvode hranu i dati im podršku. Županija to kontinuirano čini i nastojat ćemo da svake godine to bude još više.“

mljekarski list 13

 Državni tajnik Tušek zahvalio je proizvođačima mlijeka što ruralni prostor čine vitalnim i živim, uz riječi:

quote desni 3Ministarstvo poljoprivrede brine kako bi temelji mljekarstva bili što jači i kako bi mogli odgovoriti na sve izazove s kojima se susreće sektor mljekarstva. Bitna nam je samodostatnost te je Ministarstvo uložilo 110 milijuna eura u više od 800 projekata, primjerice mliječne farme i mliječnu industriju. I nadalje ćemo podupirati primarnu proizvodnju i preradu te svi moramo raditi na tome da cijena mlijeka bude veća.“

mljekarski list 15

Nagrada za mliječnu farmu 2022. godine pripala je OPG-u Murković iz Novakovca u Međimurskoj županiji, a za nagrada za najperspektivnijeg mladog proizvođača u 2022. godinu Marku Ivančanu iz Novačke u našoj županiji. Predsjednica Povjerenstva za odabir najboljih bila je Danijela Stručić.

mljekarski list 25

Čestitke je uputio i načelnik Općine Gola Stjepan Milinković, zatim je glavni urednik Mljekarskog lista Zoran Bašić održao prezentaciju predstavivši uzorne proizvođače mlijeka unatrag 15-ak godina. Uime Uredničkog odbora pozdrave je uputio Miljenko Konjačić, naglasivši kako u časopisu ima mnogo uspješnih primjera u kompleksnoj mljekarskoj industriji.

Čestitke na 60. obljetnici uputila je i prodekanica za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Agronomskog fakulteta Kristina Kljak te Antun Kostelić i Zdravko Barać, uime Uredničkog odbora Mljekarskog lista. Spomenimo i kako su za glazbeni doprinos svečanosti bili zaslužni Ana i Stjepan Fortuna.

Služba ureda župana

Izvor: Prigorski.hr

Pročitano 1587 puta