06.02.2023.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka u Zagrebu održana konferencija Fight&Win

Objavljeno u kategorijama: Novosti

4.2.2023.g


Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka u Zagrebu je tijekom vikenda  zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak organizirala konferenciju Fight&Win kojoj je prisustvovala predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić.

Konferencija je organizirana s ciljem podizanja svijesti građana o važnosti prevencije, ranog otkrivanja te liječenja raka i još snažnijeg zajedničkog djelovanja u tom smjeru. Borba protiv raka u središtu je djelovanja Europske unije, a uspostava koherentne europske strategije prevencije i ranog otkrivanja raka te jednaka kvaliteta skrbi o pacijentima u cijeloj Europi glavni su naglasci programa Europske pučke stranke.

Procjene pokazuju da se svake godine u Europskoj uniji dijagnosticira 2,7 milijuna novih slučajeva, a 1,3 milijuna ljudi izgubi bitku s rakom. Smatra se da se učinkovitim strategijama prevencije može spriječiti oboljenje u približno 40 posto slučajeva.

Uvodničari su pored organizatorice bili Vili Beroš, ministar zdravstva te putem video veze Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije. U panel raspravi o raznim aspektima prevencije, dijagnostike u ranom otkrivanju te liječenja raka i problema s kojima se oboljeli susreću, sudjelovali su: Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a; Dragan Schwarz, ravnatelj specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb; Domagoj Eljuga, stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka; Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge Nismo same i Ivan Ćelić, član Odbora za zdravstvo Hrvatskog sabora.

Izvor: Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KKŽ

Služba ureda župana

Pročitano 219 puta