06.02.2023.

Potpisani sporazumi o financiranju programa skrbi za starije osobe vrijedni 290 tisuća eura

1675674346255


U prostorijama Županijske uprave danas su potpisani 290 tisuća eura vrijedni sporazumi vezani uz provođenje programa pomoći u kući starijim osobama u 2023. godini i dnevnog boravka za starije osobe u Križevcima. Udio Koprivničko-križevačke županije je 180 tisuća eura, a župan Darko Koren sporazume je potpisao s gradonačelnikom Križevaca Marijom Rajnom, načelnikom Općine Virje Mirkom Perokom, predsjednicom Kluba za starije osobe „Mariška“ Valentinom Čadavec i ravnateljicom Gradskog društva Crvenog križa Križevci Antonijom Pukec.

Župan je naglasio kako se danas potpisalo ukupno pet sporazuma kojima se nastavlja kontinuitet provođenja kvalitetne socijalne politike na području županije te dodao:

quote desni 3Programe pomoći u kući i dnevni boravak provodimo već 17 godina što je pokazatelj koliko nam je važna briga o starijim osobama, a dosad je u tu namjenu uloženo oko 2,2 milijuna eura. Ove smo godine povećali sredstva u odnosu na prošlu, a osim direktne pomoći korisnicima, važna je i socijalna komponenta, dok je dodana vrijednost zapošljavanje teže zapošljivih osoba. Često su gerontodomaćice jedina spona korisnika sa zajednicom. Zahvaljujem potpisnicima na dugogodišnjoj suradnji na osiguravanju adekvatne skrbi o našim starijim građanima te vjerujem kako im ovi programi značajno doprinose većoj kvaliteti života.

IMG 0793

Uz potporu izvaninstitucionalnim modelima pomoći starijim osobama, župan je istaknuo i institucionalne oblike pomoći u smislu podrške radu Doma za starije osobe Koprivnica, kojeg kao osnivač financira s 826 tisuća eura godišnje, a izdvaja i 225 tisuća eura za sufinanciranje smještaja u privatne domove. Među prvima smo u državi krenuli s tom mjerom, a sufinanciranjem je obuhvaćeno 40 posto ukupnih smještajnih kapaciteta u privatnim domovima. Što se tiče planova za budućnost, Županija je partner u projektu izgradnje Centra za starije osobe Đurđevac, a u sklopu Razvojnog sporazuma Sjever osigurana su sredstva za projektnu-tehničku dokumentaciju Regionalnog centra za palijativnu medicinu i liječenje boli, koji će se graditi u sklopu koprivničke opće bolnice. Županija sufinancira i brojne druge projekte iz područja zdravstva i socijalne skrbi, poput programa rane intervencije za djecu s razvojnim poteškoćama.

IMG 0800

Predsjednik Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije Željko Pintar istaknuo je kako potpisivanje ovih sporazuma znači kako društvo vodi računa o najranjivijoj skupini zajednice, zlatnoj generaciji koja je kroz život svojim radom i  zaslužila da im se pomogne i pruže kvalitetni uvjeti.

quote desni 3Umirovljeničku populaciju je više nego ostale pogodila ova kriza, inflacija i opća nesigurnost te mnogi od njih teško žive, često na rubu egzistencije s malim ili nikakvim primanjima ostavljeni sami.  Tim više ovakvi sporazumi pokazuju humani aspekt u nastojanjima Županije, jedinica lokalne samouprave i uključenih ustanova i udruga, da stvore uvjete u kojima naši stariji sugrađani mogu opstati i dobiti oblik sigurnosti. Ne smijemo dozvoliti da itko ostane na margini društva, posebice oni kojima je pomoć prijeko potrebna i koji se nemaju na koga osloniti, istaknuo je Pintar te zahvalio svim dionicima uključenima u ovaj hvalevrijedan program.   

IMG 0865     

Zadovoljstvo nastavkom suradnje na programima izvaninstitucionalne podrške izrazio je i gradonačelnik Rajn, istaknuvši:

quote desni 3S ponosom potpisujemo ovaj sporazum koji je odraz dugogodišnje kvalitetne politike te hvala svima koji sudjeluju. Drago nam je što možemo generaciji ljudi koja nas je zadužila i na kojoj počiva naše društvo, vratiti brigu na ovaj način. Uz programe financirane europskim sredstvima, ovo je velik doprinos socijalnoj osviještenosti cijele zajednice.

IMG 0860

Okupljenima se obratio i načelnik Perok te dodao:

quote desni 3Ovim hvalevrijednim programima koji traju već 17 godina, uz program Zaželi, pomažemo našim mještanima u potrebi te zahvaljujem Županiji na suradnji i zajedništvu koje je pokazala. Brinemo o gotovo 90 starijih i nemoćnih mještana na području naše općine te vjerujem da će se to nastaviti i dalje.

IMG 0844

Ravnateljica GD Crvenog križa Križevci Antonija Pukec također je govorila o važnosti ovog programa, koji je temelj brige o starijim osobama te napomenula:

quote desni 3Zahvaljujem Županiji i jedinicama lokalne samouprave na kontinuiranoj podršci, koja znači veliku sigurnost našim korisnicima, ali i gerontodomaćicama. Brine se o svim njihovim potrebama, što posebno dolazi do izražaja u ruralnim područjima, a najvažnije od svega je dimenzija socijalnih kontakata koji se ostvaruju na ovaj način. Hvala svima uključenima!

IMG 0835

Podršci se pridružila i predsjednica županijskog društva Crvenog križa Đurđica Trbus te dodala:

quote desni 3Ponosna sam što se nastavlja s provođenjem ovih važnih programa koji donose mnoge pozitivne stvari svima koji su uključeni. Svima nam je jasno kakve su potrebe za ovakvim oblikom pomoći i drago nam je što gerontodomaćice obavljaju svoj posao s mnogo ljubavi, na veselje svojih korisnika.

IMG 0852

Na vrijednost koju programi pomoći u kući, kao i dnevni boravak, imaju za starije osvrnula se i predsjednica Kluba Mariška Valentina Čadavec:

quote desni 3Hvala vam na podršci ovom programu preko kojeg godišnje brinemo o 200-tinjak korisnika te im omogućavamo najrazličitije usluge – od kućanskih poslova, odlaska liječniku, socijalnih kontakata pa sve do ostvarivanja socijalnih prava. Svi naši korisnici žele što duže moguće biti u svojim domovima, a ovakvi im programi upravo to omogućavaju. Naša županija prednjači u skrbi o starijima osobama, što se svakodnevno vidi kroz podršku svim aktivnostima u koje su uključene. Veselim se nastavku programa, a o korisnicima ćemo brinuti najbolje što znamo i možemo.

Spomenimo kako su potpisivanju sporazuma prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, županijske pročelnice Melita Ivančić i Maja Blažek te pomoćnik pročelnice Miroslav Belobrk.

Služba ureda župana


Pročitano 1756 puta