15.02.2023.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova u kampanji „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama“

20230214 170542


Povjerenstvo za ravnopravnost spolova je u okviru sudjelovanja u globalnoj kampanji „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“ organiziralo tribinu „Zajedno protiv nasilja u obitelji“, kojom je obilježeno i 10 godina kampanje, koja se odvija u 200 zemalja svijeta, pa tako uspješno i u Hrvatskoj. Povjerenstvo se prvo u našoj županiji uključilo u ovu kampanju i sudjeluje na razne načine kroz svih 10 godina. Predsjednica Povjerenstva Verica Rupčić kao inicijatorica je bila moderatorica tribine te je naglasila: „Obično se organiziraju plesne točke u znak prosvjeda protiv nasilja, što smo proteklih godina i mi organizirali, a ovaj puta smo odlučili organizirati tribinu s ciljem konkretnog ukazivanja na problematiku nasilja, na nužnost prevencije, ali i na mehanizme rješavanja i pomoći žrtvama nasilja. Osnovna misao nam je pomoći prije svega ženama, kako bi shvatile da nisu same u trenucima kad im je teško i kad su izložene nasilju i da postoji stvarna volja i ljudi, koji će im pomoći.“ Pozdravila je i zahvalila svima koji su svojim sudjelovanjem u velikom broju pokazali interes za ovu temu, a posebno predstavnicama udruga žena i gerontodomaćicama, koje su kroz svoje aktivnosti uključene u sve segmente života pa se često na razne načine susreću i s problematikom nasilja. Tribini su prisustvovale županijske pročelnice Ljubica Belobrk Flamaceta i Maja Blažek, ravnateljica ZZJZ Draženka Vadla, ravnateljica županijske Javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Željka Kolar, glavna sestra OB Ružica Evačić, iz Doma zdravlja pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo Biserka Zlatar i pomoćnik ravnateljice za kvalitetu Nino Ivanuša, iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područnog ureda Koprivnica v.d. predstojnika Županijske službe socijalna radnica Natalija Horvat, ravnatelj Centra „Svitanje“ Mladen Fajdetić i predsjednik županijske Udruge osoba s invaliditetom Miroslav Mačković. Iako su upućeni pozivi, iz pravosuđa nitko nije bio prisutan.

20230214 170742

O različitim aspektima nasilja, prije svega o prevenciji govorila je Maja Gregurović, policijska službenica za planiranje i nadzor te za prevenciju u Uredu načelnika. Sudionice su se aktivno uključile svojim iskustvima, saznanjima i pitanjima, što je doprinijelo kvalitetnom tijeku tribine. Govorila je i podijelila savjete i Marina Švagelj Jažić, predsjednica Udruge Hera te odgovorila na neka pitanja kroz svoja, ali i iskustva udruge, koja se aktivno bavi problematikom nasilja u raznim aspektima. Tijekom tribine upućeni su opetovano pozivi za prijavljivanje nasilja svima koji su izloženi nasilju, uz posebni naglasak na potrebu prijavljivanja svih koji na bilo koji način svjedoče nasilju jer je to jamstvo da se pravovremeno pruži pomoć, ali i da se sačuvaju ljudski životi, najčešće žena i djece.

Predsjednica Rupčić je ukratko predstavila široki spektar djelovanja Povjerenstva, s naglaskom na aktivnosti usmjerene na rješavanje problematike nasilja: od inicijativa kod izmjena zakona, kampanja u kojima se žrtve i svjedoke poziva na prijavljivanje nasilja, tematskih tribina i emisija na radiju i televiziji pa do toga da često ima pozive, kojima žene traže pomoć u konkretnim slučajevima nasilja. Također primaju i povratne informacije od žena, koje nakon prijave nasilja ne ostvare očekivanu pomoć niti zaštitu pa se osjećaju nesigurno i nezaštićeno te gube povjerenje u institucije, posebice pravosuđe pa i cjelokupni sustav.

20230214 170848

Ove godine kampanja „Milijarda ustaje“ ima moto Ustajemo za slobodu s ciljem kreiranja nove kulture u kojoj nema nasilja, u kojoj stvaramo suosjećanje, borimo se protiv nejednakosti i čuvamo planetu Zemlju. Živimo u vremenu prevrata i preobrazbe. Žene zajedno ustaju u borbi za oslobađanje žena, od seksualnog i fizičkog nasilja u svim njegovim vidljivim i manje vidljivim ali i očiglednim oblicima. Ostvarene su neke pobjede, ali su svakim danom prisutni novi problemi i izazovi. Da bi se smanjilo nasilje nad ženama, potrebno je snažnije povezivanje i obvezivanje na prepoznavanje nasilja u svim njegovim oblicima. Uz seksualno i fizičko nasilje, također je važno prepoznati sustavno nasilje u ekonomskim, političkim, socio-kulturnim, ekološkim i ideološkim područjima.

Pozvala je sve na zajedništvo u svakodnevnom životu, posebice na žensku solidarnost i nužnost međusobne podrške i zaštite u slučajevima nasilja. Uputila je poruku: „Dok se nastavljamo boriti sa željom da okončamo nasilje nad ženama, odnosno smanjimo u svakom smislu, sada nam je imperativ proširiti razumijevanje ženskog ugnjetavanja i iskorištavanja u kontekstu kapitalizma, kolonizacije, rasizma, imperijalizma, pljačke prirodnih resursa i ratova. Naša borba sada mora povezati našu specifičnu potlačenost sa zajedničkom, univerzalnom čovječnošću koja nas sve povezuje. Ona treba biti način života, način gledanja i način postojanja na svijetu. Ne ustajmo protiv nasilja tek jedan dan, već svaki dan i ta svijest o borbi koju vodimo mora biti prisutna u svemu što radimo. Pozivam vas da budete hrabrije, da istražujete, promišljate, proučavate, slušate, učite, spoznajete novo, pitate teška pitanja, angažirate se, poduzimate akcije i izađete izvan svojih zona fizičke i intelektualne sigurnosti. Pozivam vas da se obvežete na otpor i solidarnost. I neka „Milijarda ustaje“ ne bude samo kampanja, neka postane naš način života!“

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KKŽ Verica Rupčić


Pročitano 1122 puta