17.02.2023.

Predstavnici Saveza Alpe Jadran posjetili Županijsku upravu

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Međunarodna suradnja i EU fondovi

IMG 1203


Glavni tajnik Sveza Alpe Jadran Thomas Pseiner i predstavnik Ureda Štajerske vlade Gernot Walter, koja je predsjedavajuća regija Saveza, danas su boravili u posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji.  

U Županijskoj upravi dočekao ih je zamjenik župana Ratimir Ljubić sa suradnicima, a tema sastanka bila je rasprava o budućnosti Saveza Alpe Jadran, kao i o zajedničkim projektima koji će se provoditi u 2023. godini.

Zamjenik Ljubić gostima izrazio je zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom, obzirom da je Koprivničko-križevačka županija članica Saveza od 2014. godine. Savez je dosad sufinancirao oko 60 projekata vrijednih oko 120 tisuća eura, dok je Županija sufinancirala njih 36, vrijednih 60 tisuća eura, kroz tematsku koordinacijsku točku za ruralni razvoj i etničku baštinu. Prošle je godine udrugama sa županijskog područja odobreno sedam novih projekata.

quote desni 3Suradnja udruga kroz Savez je iznimno važna jer se na taj način razmjenjuju korisna iskustva sa sličnim organizacijama iz inozemstva, a u budućnosti očekujemo još veći broj projekata. Županija će nastaviti podržavati rad udruga i kroz svoje natječaje te vjerujemo da u konačnici svi zajedno dajemo velik doprinos razvoju civilnog sektora“, dodao je zamjenik Ljubić.

IMG 1210

U osvrtu na provedene projekte posebno je bilo riječi o projektima Amazon of Europe Bike Trail i Amazing Amazon of Europe, dok je trenutno u tijeku Innovative ICTr cycling, čija je svrha razvoj inovativnog turističkog proizvoda duž biciklističke rute "Željezne zavjese". Projekti su to koji su vezani uz područje rijeke Drave, koja povezuje i članice Saveza Alpe Jadran te može biti podloga za buduću suradnju.

Tajnik Pseiner naglasio je kako Savez nudi mogućnosti umrežavanja, razmjene mišljenja i iskustava te primjera dobre prakse, a potencijali koje nudi Europska unija mogu se iskoristiti kroz niz različitih programa. Gernot Walter dodao je kako Štajerska, kao predsjedavajuća regija, mnogo radi na tome da Savez bude platforma i servisna služba za međureigonalnu i transnacionalnu suradnju te kako se u daljnjim koracima očekuje identificiranje tematskih područja za zajedničke projekte članica Saveza, što je preduvjet za buduće projektne prijave na europske fondove.

IMG 1212

Pohvalivši Koprivničko-križevačku županiju kao jednu od najaktivnijih članica Saveza, tajnik Psiner je napomenuo kako je, uz nastavak suradnje na zajedničkim projektima, u godini pred nama prioritet poboljšanje vidljivosti Saveza.

Zamjenik Ljubić gostima je zahvalio na dolasku, naglasivši kako je važno nastaviti raditi na zajedničkim projektima koji će omogućiti još veći razvoj regije, a nakon sastanka krenulo se u posjet koprivničkoj Galeriji Mijo Kovačić, gdje je predstavljena naivna umjetnost i izložba „Put čipke“.

Služba ureda župana


Pročitano 966 puta