16.03.2023.

Održana konferencija „EU FONDOVI - Nove prilike 2021. - 2027.“

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Međunarodna suradnja i EU fondovi

Konferencija 2


U prostorijama HGK – Županijska komora Koprivnica danas je u organizaciji  Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održana konferencija „EU FONDOVI - Nove prilike 2021. - 2027.“ kojoj je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao župan Darko Koren sa suradnicima, dok je ispred Grada Koprivnice nazočio gradonačelnik Mišel Jakšić sa suradnicima. Konferencija je uz predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave, okupila i predstavnike regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, korisnike sredstava EU fondova te dionike regionalnog i lokalnog razvoja.

Župan Koren kazao je kako je uvjeren da će se nastaviti s financiranjem važnih projekata na prostoru Koprivničko-križevačke županije, a Županija će biti spremna prilikom pripreme tih projekata, što se tiče predfinanciranja ili sufinanciranja, kao što se to činilo i dosad.

Konferencija 10

quote desni 3Trenutno se na prostoru naše županije realiziraju velike nacionalne investicije, poput izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge Križevci-mađarska granica vrijednosti preko 400 milijuna eura, a tu su i aglomeracije te priprema za Regionalni centar za gospodarenje otpadom. Ukupno je to preko 700 milijuna eura ulaganja, što je značajan iznos, a od novog financijskog razdoblja očekujemo sličnu dinamiku i doprinos razvoju gospodarstva i čitavog ovog prostora. Uspješno koristimo sredstva iz EU fondova koja su nam na raspolaganju, a spomenimo i kako smo kroz Razvojni sporazum Sjever u procesu kandidiranja i realizacije pet velikih projekata, s time da u suradnji s našom PORA-om Razvojnom agencijom pripremamo i dvadesetak manjih. Nadamo se da će sljedeće razdoblje biti barem jednako uspješno kao ovo danas, istaknuo je župan.    

Sudionicima su se obratili i gradonačelnik Jakšić, koji je nabrojao gradske projekte koji su realizirani europskim novcem kazavši kako će se u novom proračunskom razdoblju kroz ITU mehanizam otvoriti prostor za velike projekte na području grada i okolnih općina. Iva Novak, ravnateljica Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije zahvalila je dna domaćinstvu te predstavila mogućnosti financiranja lokalnih projekata u novom financijskom razdoblju 2021.-2027.

Predstavljene su mogućnosti financiranja razvojnih projekata u okviru Kohezijske politike u financijskom razdoblju 2021.-2027. te posebno novih programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. (PKK) vrijednog 5,203 milijardi eura i Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. (ITP) vrijednog 1,569 milijardi eura.

Nakon prezentacija, uslijedila je panel rasprava na kojoj je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić, ispred PORA Regionalne razvojne agencije KKŽ ravnateljica Melita Birčić,  zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, Stjepan Marković iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ivan Franičević iz tvrtke Rasco.

Kako je naglasio zamjenik Ljubić, u prethodnoj financijskoj perspektivi 2014.-2020. na području županije su se provodili ili se provode projekti u vrijednosti 500 milijuna eura, od aglomeracija, rekonstrukcija željezničke pruge pa sve do manjih projekata koji su od velike važnosti za lokalnu zajednicu u kojima je Županija nositelj ili partner poput izgradnje Centra kompetentnosti u Koprivnici i Đurđevcu, izgradnja tzv. 'sigurne kuće', projekta Dnevnih bolnica te brojnih manjih projekata u sektorima zdravstva i socijalne skrbi (vrijednih preko 20 milijuna eura) i obrazovanja ( vrijednih preko 11,5 milijuna eura).

Panel 1

quote desni 3U novom smo razdoblju na natječaje iz NPOO do sada ukupno prijavili 12 projekata sveukupne vrijednosti 41,2 milijuna eura, također su prijavljeni projekti vezani uz izradu projektno-tehničke dokumentacije sveukupne vrijednosti 1,3 milijuna eura, a u okviru Razvojnog sporazuma regije Sjever, Županija će provesti pet projekata sveukupne vrijednosti 411,7 milijuna eura za što smo već osigurali i  sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije u iznosu 1,6 milijuna eura. Sve ovo pokazuje kako itekako radimo na tome da privučemo što više europskog novca i građanima osiguramo još bolji standard života, zaključio je Ljubić.

Ravnateljica Birčić je dodala kako je PORA u proteklom periodu pripremila 370 projekata vrijednih preko 250 milijuna eura te uz pružanje stručne pomoći jedinicama lokalne samouprave i radu na strateškom planskom razvoju radila i na privlačenju investicija. U narednom razdoblju će se, naglasila je Birčić, nastaviti uzlazni trend u apsorpciji europskih sredstava, a za novu perspektivu je pripremljen i Plan razvoja KKŽ s zabilježenih 550 projekata koji su u planu, od kojih je njih 41 u kategoriji strateških razvojnih projekata na koje će se posebno obratiti pozornost.

Panel 3

Više o mogućnostima koje nude EU fondovi doznajte na poveznici OVDJE.

Služba ureda župana

  

Pročitano 972 puta