27.03.2023.

U Koprivnici predstavljen novi Zakon o osobnoj asistenciji

 IMG 20230324 WA0006


Prošlog tjedna u prostorijama Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područnog ureda u Koprivnici održano je predstavljanje novog Zakona o osobnoj asistenciji  kojim se po prvi puta u Republici Hrvatskog uspostavlja normativni okvir usluge osobne asistencije, a stupanje na snagu zakonskih odredbi se očekuje 01.07.2023. godine.Predstavljanju zakona je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovala pročelnica UO za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek, zatim stručni radnici Područnih ureda koji će neposredno primjenjivati zakon te predstavnici Udruga osoba s invaliditetom s područja Koprivničko-križevačke županije.

Uspostavom usluge osobne asistencije osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta se osigurava pomoć u aktivnostima koje ne mogu izvoditi same radi vrste i stupnja invaliditeta, a koje su im svakodnevno potrebne u kući i izvan kuće te pomoć u komunikaciji i primanju informacija, a svrhu većeg stupnja samostalnosti i uključenosti u zajednicu.

Uslugu osobne asistencije osobi s tjelesnim, intelektualnim ili mentalnim oštećenjem pružat će osobni asistent, uslugu osobne asistencije osobi s oštećenjem sluha i gluhoslijepoj osobi pružat će komunikacijski posrednik, a osobi s oštećenjem vida videći pratitelj.

Sukladno podacima iz Registra osoba s invaliditetom, a sukladno uvjetima koji su u Zakonu o osobnoj asistenciji postavljeni za osiguravanje prava na uslugu osobne asistencije, procjenjuje se da će stupanjem na snagu Zakona pravo na uslugu imati 13.110 osoba s invaliditetom.

IMG 20230324 WA0004

Istog dana u Centru za pružanje usluga u zajednici „Svitanje“ održan je i radni sastanak državne tajnice Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margerete  Mađerić, savjetnice ministra Zvjezdane Bogdanović, načelnice Sektora za zaštitu djece i obitelji Melite Čusek  s ravnateljem „Svitanja“ Mladenom Fajdetićem te v.d. predstojnikom Županijske službe Koprivničkog križevačke Danijelom Rušakom ujedno i voditeljem Područnog ureda Koprivnica Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Ravnatelj Fajdetić je upoznao prisutne s otvorenim objektom za pružanje socijalne usluge organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku, kojeg su nedavno posjetili i predstavnici Koprivničko-križevačke županije, a dogovoreno je i daljnje širenje usluge organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku te jačanje suradnje svih dionika uključenih u proces deinstitucionalizacije usluga.

Posjet državne tajnice i savjetnice ministra 1

Izvor: Hrvatski zavod za socijalni rad - Županijska služba Koprivničko-križevačke županije

Služba ureda župana

Pročitano 1100 puta