05.05.2023.

U Centru Svitanje se na okruglom stolu raspravljalo o izazovima deinstitucionalizacije

IB Centar Svitanje 04052023 08


Uz održavanjem okruglog stola na temu Izazovi deinstitucionalizacije u Republici Hrvatskoj u koprivničkom Centru za pružanje usluga u zajednici Svitanje privodi se kraju dvogodišnji projekt Zrno nade za nas mlade financiranog iz europskog Socijalnog fonda. Događanju je uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek.

IB Centar Svitanje 04052023 05

Ravnatelj Svitanja Mladen Fajdetić podsjetio je da je projekt počeo 30. lipnja 2021. godine i završava 30. lipnja ove godine. Kroz projekt se nastoji podići svijest javnosti o važnosti deinstitucionalizacije i prava ranjivih skupina. Svitanje je jedna od rijetkih ustanova koja sve svoje socijalne ustanove provodi izvan institucija, a to su poludnevni boravak, organizirano stanovanje uz sveobuhvatnu podršku, organizirano stanovanje uz povremenu podršku i usluge psihosocijalne podrške. Projektom koji su započeli prije gotovo dvije godine pokrenuli su uslugu u gradu Đurđevcu i to za dvije korisničke skupine, za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i za djecu s problemima u ponašanju. Vrijednost projekta je više od 700 tisuća eura.

IB Centar Svitanje 04052023 14

Okupljene je pozdravila i pročelnica Blažek koja je istaknula da su izuzetno ponosni jer se u Svitanju jako puno radi kad su u pitanju prava djece te je obećala daljnju podršku kako bi njihovi korisnici bili što sretniji i zadovoljniji.

Pojam deinstitucionalizacije obuhvaća pojam izlaska djece, odnosno korisnika u nove oblike skrbi u zajednici, a brojna istraživanja pokazala su da je to najpovoljnije za djecu. Naravno, niti jedan oblik skrbi nije potpuno idealan, postoje određeni izazovi, a upravo o njima govorile su Ivana Borić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu i Hana Rižovski iz Centra za pružanje usluga u zajednici iz Selca.

zrno nade za nas mlade logo

Ivana Borić kazala je kako je Hrvatska u suvremenim trendovima i transformira svoje ustanove, kako bi korisnici živjeli u što normalnijim okolnostima, ne u velikim ustanovama nego toplim obiteljskim kućama gdje mogu na drugačije načine ostvarivati svoje potencijale.

eu esif svitanje lenta

Služba ureda župana

Izvor: ePodravina


Pročitano 663 puta