24.05.2023.

Župan održao prijem za dobitnike vatrogasnih priznanja

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Zaštita i spašavanje

IMG 6269


Povodom Mjeseca zaštite od požara, Međunarodnog dana vatrogasaca i blagdana njihovog zaštitnika, svetog Florijana, župan Darko Koren danas je u prostorijama Županijske uprave održao prijem za vatrogasce, među kojima su bili i dobitnici visokih državnih priznanja.

Župan je kazao kako se današnjim susretom obilježavaju važni datumi u vatrogastvu, kao i primitak važnih državnih priznanja, te je vatrogascima zahvalio na kvalitetnoj i konstruktivnoj suradnji, dodavši kako će im Županija uvijek biti na raspolaganju za potrebnu pomoć i podršku.

IMG 6211

quote desni 3Uvijek naglašavamo koliko nam je važan sustav vatrogastva koji predstavlja najznačajniji operativni kapacitet i temelj županijskog sustava zaštite i spašavanja. Naša županijska Zajednica odlično funkcionira i na tome zahvaljujem predsjedniku Palašu i svima uključenima. Iza nas je mnogo kriznih situacija u kojima ste pokazali svoju spremnost, organiziranost, stručnost i opremljenost te uspješno odgovorili na sve izazove s kojima smo se suočili. Ponosni smo što smo jedna od najvatrogasnijih županija u Hrvatskoj te kontinuirano ulažemo u redovnu djelatnost vatrogastva, nabavu opreme i vozila i sve što je potrebno. Po izdvajanjima smo iznad zakonske obveze što opet govori o našem opredjeljenju, a naša se ulaganja višestruko vraćaju. Od srca vam hvala na što ste tu uvijek kada vas trebamo te čestitam vatrogascima koji su doista zasluženo dobili priznanja za svoj cjeloživotni rad i angažman. Vjerujem da ćemo i u vremenu koje je pred nama nastaviti odličnu suradnju na dobrobit naših građana“, poručio je župan te spomenuo održavanje Tehničkog zbora sudionika sustava civilne zaštite na kojemu su se predstavili i vatrogasci sa svojom opremom.

IMG 6224

Zamjenik župana i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić također se pridružio čestitkama nagrađenima i zahvalama na odličnoj suradnji:

quote desni 3„Posljednje godine bile su doista turbulentne za sustav civilne zaštite, a u svemu tome su nam stup podrške bili upravo vatrogasci. Vi ste najmasovnija i najopremljenija sastavnica našeg sustava i hvala vam što sudjelujete u svim akcijama, vježbama i intervencijama. Također vam hvala na učinkovitoj i kvalitetnoj komunikaciji te vam želim mnogo uspjeha u radu i što manje intervencija!“

IMG 6232

Predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Darko Palaš zahvalio je županu na prijemu, kao i Županiji na podršci koju pruža sektoru vatrogastva.

quote desni 3Hvala vam na razumijevanju za sve naše potrebe i izazove s kojima se suočavamo, uvijek ste nam podrška u svemu. U našem sustavu brojimo 141 dobrovoljno vatrogasno društvo, 21 vatrogasnu zajednicu, 3 javne vatrogasne postrojbe i jednu postrojbu u gospodarstvu, kao i ukupno 9.602 vatrogasaca, 1.864 operativna vatrogasca, 750 članova mladeži te 260 vozila. Ponosni smo na sve članove, a posebno na kolege koji su svoj život proveli u vatrogastvu, dobili važna priznanja i pokazali mladima put kojim se može ići. Dosta naših aktivnosti upravo je posvećenju privlačenju mladih kadrova, a nadam se da ćemo i u budućnosti nastaviti uspješnu suradnju sa Županijom“, kazao je predsjednik Palaš te uputio poziv na županijsko natjecanje u vatrogastvu koje će se održati 24. lipnja, a nastupit će oko 100 natjecateljskih desetina.

IMG 6246

Zadovoljstvo suradnjom sa Županijom izrazio je i zapovjednik županijske Zajednice Zvonimir Habijan, uz čestitke dobitnicima priznanja, te je prenio pozdrave glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Slavka Tucakovića. Također je naglasio kako se redovito provode osposobljavanja te kako su dosad za vatrogasna zvanja osposobljena 292 vatrogasaca, a još ih se toliko očekuje tijekom lipnja. Što se tiče vatrogasnih intervencija, do travnja bilo je 218 događaja, 66 požarnih i 141 tehnički, a time da su požarni događaji u opadanju, posebno požari otvorenog prostora. Prošle godine u ovo vrijeme bilo je 59 takvih požara, a ove godine sedam, što je i rezultat vremenskih prilika.

Zapovjednik Habijan dodao je kako su sudjelovali u brojnim kriznim situacijama, od poplava, požara, migrantske krize, pandemije, potresa pa do zbrinjavanja raseljenih osoba iz Ukrajine te je također zahvalio Županiji na ulaganju u cijeli vatrogasni sektor, a posebno opremu koja im je od velike koristi. Spomenuo je i kako se preko državnih programa očekuje nabava 35 vozila kroz sljedećih nekoliko godina, kao i dodatna ulaganja. U narednom razdoblju vatrogasci planiraju sudjelovati na hodočašću u Mariju Bistricu, Memorijalu Stjepana Paše, susretu mladeži te već spomenutom županijskom vatrogasnom natjecanju.

IMG 6261

Što se tiče dobitnika priznanja, podsjetimo kako je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao Slavka Tucakovića Redom bana Josipa Jelačića te Marijana Kicivoja i Ivana Golubića Redom hrvatskog pletera. Vladimir Piškor dobitnik je Povelje i plakete s likom Mirka Kolarića za životno djelo koju mu je dodijelila Hrvatska vatrogasna zajednica.

Marijan Kicivoj kazao je kako je ove godine točno 50 godina kako sudjeluje u sustavu vatrogastva, prvo kao dragovoljac pa zatim profesionalno, prošao je sve dužnosti, a ovo je priznanje kruna njegove karijere. Dodao je kako mu preostaje da uživa u mirovni te je zahvalio svima suradnji.

IMG 6257

Vladimir Piškor također je izrazio ponos dobivenim priznanjem te je zahvalio svojim kolegama i cijeloj vatrogasnoj zajednici, dodavši kako je nemoguće ovakav uspjeh postići sam. Tijekom svoje karijere uvijek je pomagao drugima te radio za boljitak zajednice, što ga je ispunjavalo i činilo boljom osobom.

IMG 6256

Dodajmo kako su prijemu prisustvovali i pomoćnica pročelnice Službe ureda župana Verica Ujlaki, tajnica županijske Vatrogasne zajednice Mirjana Futač, zapovjednica JVP Koprivnica Jasminka Jakupec, zapovjednik JVP Križevci Mario Martinčević, koordinator PP Križevci Miroslav Petračija, koordinator PP Đurđevac Alen Škudar i referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc.

Služba ureda župana


 

Pročitano 679 puta