02.06.2023.

U Osijeku održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Objavljeno u kategorijama: Novosti

big PaSvEgxRc7aGCKnBWHOa


Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održana je u četvrtak 1. lipnja u novootvorenom Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, kojoj je prisustvovao župan Darko Koren, ujedno i potpredsjednik Hrvatske zajednice županija.

 Domaćin sjednice, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić uputio je pozdravne riječi, nakon čega su župani raspravljali o održivom turizmu te odgoju i obrazovanju, s naglaskom na županije kao osnivače većine škola.

big kc3bduyd73VBy0xJbBnZ

Novi Zakon o turizmu predstavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac koja je kazala kako će novim Zakonom svaka županija moći održivo upravljati svojim destinacijama, a definirane su i uloge župana s obzirom na to da su oni predsjednici regionalnih turističkih zajednica. Predstavljeni su alati kojima su županijama na raspolaganju unutar novog zakona koji su će stupiti na snagu početkom iduće godine.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić istaknuo je  da su župani Zakon ocijenili pozitivnim s obzirom da se kontinentalnim županijama ostavlja održive resurse te da se Zakonom na nacionalnoj razini promovira i kontinentalni turizam kao vrlo važna grana gospodarstva.

big E3MymTVChunadK98vEiX

Dodajmo kako Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine naglasak stavlja i na razvoj kontinentalnog turizma, odnosno cjelogodišnjeg ravnomjerno razvijenog turizma. Kroz planove upravljanja županije će sastavljati listu strateških projekata za razvoj županija prema kriterijima održivosti te zelene i digitalne tranzicije. Oni će biti povezani uz Fond za turizam, odnosno izvor financiranja te će biti važni za razvoj cjelokupnog turizma.

Izvor: HZŽ; Kristijan Toplak

Služba ureda župana

Pročitano 719 puta