01.06.2023.

Koprivničanac Mario Prka dobitnik Godišnje nagrade za udomiteljstvo

Objavljeno u kategorijama: Novosti

NSK 108


U srijedu, 31. svibnja obilježen je prvi Nacionalni dan udomiteljstva, kojeg je u ožujku na prijedlog Odbora za obitelj, mlade i sport i Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek, proglasio Hrvatski sabor kako bi se odalo priznanje udomiteljima.

Ministar Marin Piletić tom prigodom uručio je nagradu za životno djelo Ani Mikulić iz Nove Vesi Petrijanečke za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva, kao i Godišnje nagrade. Među nagrađenim udomiteljima je i Mario Prka iz Koprivnice kojeg je za nagradu predložio Hrvatski zavod za socijalni rad - Područni ured Koprivnica. Ostali nagrađeni su Marija Igrec iz Varaždina, Marija Franić iz Splita te Natalija Rajtar iz Vrbovca.

Ministar Piletić zahvalio je udomiteljima na svakodnevnoj i nesebičnoj skrbi  o korisnicima i naglasio kako je interes za obavljanje udomiteljstva u porastu. Naveo je kako je od 2022. povećan broj dozvola za udomiteljstvo, što kroz izmjene Zakona o udomiteljstvu, što kroz povećane osnovice i naknade za rad udomitelja, dok je izmjenom Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama po prvi puta uveden i udomiteljski dopust u trajanju od šest mjeseci za dijete do sedme godine života, što je riješilo određene poteškoće kod ulaska u postupak udomiteljstva za najmlađu djecu.

NSK 063

Više od 2.500 udomitelja diljem Hrvatske odlučilo je da će svoj dom ponuditi onima koji nemaju odgovarajući krov nad glavom. To se posebno tiče djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, ali ne treba zanemariti činjenicu da udomitelji brinu i o starijima bez adekvatne obiteljske skrbi.

Letak 2

Čestitamo Mariju Prki na ovom priznanju te pozivamo i ostale koji su u mogućnosti da se priključe ovom plemenitom činu. Potrebne informacije mogu se dobiti putem elektroničke pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefona 048/642-247 i 048/642-248.

Više informacija možete dobiti OVDJE.

hzsr

Izvor: Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Služba ureda župana

Pročitano 718 puta