02.06.2023.

Županijsku upravu posjetili predstavnici mađarske županije Somogy

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Međunarodna suradnja i EU fondovi

 IMG 7228


Koprivničko-križevačku županiju danas je posjetila delegacija mađarske županije Somogy koju su predvodili Povjerenik Vlade Republike Mađarske Moring Jozsef Attila i potpredsjednik Skupštine županije Somogy Gabor Huszti sa suradnicima. U prostorima Županijske uprave delegaciju je primio župan Darko Koren sa suradnicima koji je tom prilikom uz zahvale na posjeti istaknuo važnost još snažnijeg povezivanja dviju susjednih županija.

IMG 7194

quote desni 3Naše dvije županije veže dugogodišnje prijateljstvo i dobra suradnja koja je potvrđena i sa dva sporazum o suradnji koja smo potpisali 1997. i 2002. godine u Kapošvaru. U međuvremenu se mnogo toga promijenilo, nestale su granice koje su nas prije dijelile i postali smo dio velike europske obitelji unutar koje surađujemo u prekograničnim projektima. Vjerujem da će i ovaj susret doprinijeti u još većem povezivanju jer uistinu je mnogo područja gdje se suradnja može produbiti na dobrobit naša dva prijateljska naroda. Imamo odlične veze s Mađarskom i pograničnom regionalnom i lokalnom samoupravom, siguran sam da potencijal u raznim područjima možemo i hoćemo iskoristiti još i bolje, kazao je župan te nakon toga u prezentaciji predstavio posebnosti Koprivničko-križevačke županije.

Gosti su zahvalili na prijemu te istaknuli kako naše županije veže 105 kilometara nekadašnje administrativne granice koje je potrebno povezati s još nekoliko prijelaza kako bi komunikacija i tranzit roba i ljudi bio i veći. Spomenuli su dobra iskustva koja imaju s gospodarskim subjektima, posebice tvrtkom Podravka, naglasivši kako vide veliku mogućnost u povezivanju u sektorima turizma, gospodarstva, sigurnosti i spašavanja.

20230602 111249

quote desni 3Imamo bogatu zajedničku povijest, a pred nama je vjerujemo još bogatija budućnost u kojoj zajedničkim snagama možemo učiniti dobre stvari za naše građane, poručili su gosti.

O različitim aspektima suradnje i potencijalima dviju županija, na sastanku su govorili i pročelnici Darko Masnec i Melita Ivančić, predstavnice HGK ŽK Koprivnica i OK KKŽ Renata Lohajner i Marinela Bašić, PORA Regionalne razvojne agencije KKŽ Senada Ranilović te pomoćnica direktora TZ KKŽ Kristina Sočev.  Uz članstvo u zajedničkim asocijacijama, povezivanju kroz sporazume s obrtničkim i gospodarskim komorama, razvojnim agencijama te brojnim realiziranim projektima, trenutna suradnja s Republikom Mađarskom uključuje i nove projekte među kojima je i izgradnja cestovnog čvorište Botovo-Zákány koje će doprinijeti povezivanju dviju županija, istaknuto je na sastanku.

Nakon prijema u Županijskoj upravi gosti su posjetili Galeriju Koprivnica u kojoj su pod vodstvom kustosice Draženke Jalšić Ernečić razgledali izložbu Gordane Špoljar Andrašić.

Služba ureda župana

Pročitano 674 puta