03.06.2023.

Svečano otvoreno 55. Križevačko veliko spravišče

Objavljeno u kategorijama: Novosti

IB Spravisce 02062023 85


Predajom gradskih ključeva varoškom sucu, u petak je i službeno otvoreno 55. Križevačko veliko spravišče, manifestacija koja će tri dana bogatim programom dana uveseljavati Križevčane i brojne posjetitelje. Ključeve grada predao je gradonačelnik Mario Rajn, a svečanosti otvorenja su prisustvovali i župan Darko Koren sa zamjenikom Ratimirom Ljubićem te koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.  

IB Spravisce 02062023 61

Program je započeo velikom svečanom povorkom koja je okupila velik broj sudionika, a krenula je od Hotela Kalnik do glavne pozornice na Strossmayerovom trgu nakon čega je uprizorena legenda o „pomirbi“ kalničkih šljivara i križevačkih purgera pod redateljskom palicom Jana Kerekeša.

IB Spravisce 02062023 97

U znak sjećanja na legendu o „pomirbi“ kalničkih šljivara i križevačkih purgera, manifestacija je nazvana „Križevačko veliko spravišče“ i već pet desetljeća nastavlja tradiciju i njegovanje tradicionalnih običaja uz razvijanje bratstva i pajdašije među ljudima dobre volje. U tradicionalnoj spelanciji pomirbe sve okupljene se podsjeća o nastanku Križevačkih štatuta, gradom voze kočije, a posjetitelji mogu organizirano obići sve križevačke znamenitosti. Križevačko veliko spravišče je veliki sajam kulture na kojem se predstavlja kulturno-povijesna baština križevačkog kraja.

Izvor fotografija: epodravina.hr

Služba ureda župana

Pročitano 573 puta