15.06.2023.

Svečanim otkrivanjem dvojezičnih ploča u mađarskim općinama Sumarton i Serdahel obilježen Dan državnosti RH

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Međunarodna suradnja i EU fondovi

IMG 4330 1024x575


U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske i 10. obljetnice članstva u Europskoj uniji, u općinama Sumarton i Serdahel u Republici Mađarskoj jučer je upriličena svečanost kojoj su ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić i pročelnik županijskog UO za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec.

IMG 4235

U sklopu programa svečanog obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske i 10. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji koji su zajednički organizirali počasni konzul Republike Hrvatske Atila Kos te Općine Sumarton i Serdahel, svečano su otkrivene dvojezične ulične ploče ulica i ustanova za što je financijsku pomoć osigurala Međimurska županija, čime je nastavljena suradnja te iskazana podrška Hrvatskoj samoupravi i pomurskim Hrvatima koji žive uz granicu s Hrvatskom. 

WhatsApp Slika 2023 06 15 u 12.11.20

Svečanosti su uz domaćine, počasnog konzula Atile Kosa, zamjenika načelnika Općine Sumarton, Tibora Dombe i načelnice Općine Serdahelj Viktórie Havasi prisustvovali brojni visoki dužnosnici, veleposlanik Republike Hrvatske u Budimpešti  Nj.E. Mladen Andrlić, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Vanda Babić Galić, zastupnik u mađarskom parlamentu Péter Cseresnyés, gradonačelnik Nagykanizse Laszlo Balogh, zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, predsjednica mjesne Hrvatske samouprave Bernadett Blazsetin, predsjednik Hrvatske državne samouprave i predsjednik Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Gugan te brojni gosti i uzvanici.

IMG 4157

Počasni konzul Kos zahvalio je Međimurskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji na velikom  prijateljstvu, pomoći i projektima koji se provode na boljitak hrvatske zajednice u Mađarskoj te istaknuo kako su ulaskom Hrvatske u šengenski prostor dvije susjedne zemlje postale još povezanije, a županije koje graniče s Mađarskom su istinske točke susreta i suradnje.

cb3b48838dcf4505869275df24b7f615

O dobrim odnosima s Republikom Mađarskom i važnosti očuvanja identiteta pomurskih Hrvata govorio je veleposlanik Republike Hrvatske u Budimpešti  NJ.E. Mladen Andrlić koji je uz zahvale kazao kako je Republika Hrvatska sretna što ima dobre susjede te što se na regionalnoj razini kroz suradnju hrvatskih županija s mađarskim partnerima provode konkretni projekti.

Uzvanicima se uime župana Darka Korena obratila i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić koja je istaknula upravo dugogodišnju projektnu suradnju pograničnih područja koje za cilj imaju poboljšanje kvalitete života stanovnika te se osvrnula na važnost očuvanja tradicije, jezika i kulturnog identiteta Hrvata u Mađarskoj.

IMG 4189

quote desni 3Dočekali ste nas s prekrasnom pjesmom Moja domovina, koja je simbol u Hrvatskoj, ali i u vašim srcima u kojima ste vezani za svoje korijene. Čuvajte brižno i dalje sve ono što čini identitet Hrvata, baštinite tradiciju naših starih koji su i na ovom prostoru očuvali naš jezik i kulturu. Dokle je god ovakve prekrasne mladosti, ne moramo brinuti za budućnost i opstojnost hrvatske zajednice u Mađarskoj, poručila je pročelnica Ivančić uz zahvalu na organizaciji i uz čestitku Dana Državnosti.   

IMG 4166

Prigodnim riječima su se obratili i zamjenik međimurskog župana Grivec, zastupnik Cseresnyés, predstavnici općina domaćina susreta, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova Vanda Babić Galić te predsjednica mjesne Hrvatske samouprave Bernadett Blazsetin koji su istaknuli važnost suradnje između dva naroda te jačanja prijateljstva i identiteta Hrvatske zajednice u Mađarskoj.U bogatom prigodnom programu nastupili su Dječji vrtić Sumarton i Serdahel, Pjevački zbor KUD-a Sumarton, učenik Osnovne škole Katarina Zrinski Levente Baranyai, Pjevački zbor Mura, te tamburaši Pomurske žice sa solisticom Mirom Prosenjak.

IMG 4283

Nakon otkrivanja dvojezičnih ploča slijedilo je blagoslov ploča mjesnog župnika Istvàna Martona i župnika župe sv. Leonarda Goričan, Josipa Drvoderića. Domaćini su organizirali i prijem u Fedakovoj kuriji gdje je potpisan sporazum između Instituta za migracije i narodnosti i Hrvatskog kulturno-prosvjetnog zavoda „Stipan Blažetin”.

WhatsApp Slika 2023 06 15 u 12.11.191

Izvor: KKŽ;  Međimurska županija

Pročitano 807 puta