16.06.2023.

Županijski Dom zdravlja dobio RVG uređaj za digitalno snimanje zuba

20230616 091159


Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije korisnicima zdravstvene usluge iz područja dentalne medicine omogućio je novu uslugu - digitalno snimanje zuba modernom RVG dijagnostikom. Svečanost otvaranja novih prostorija i uvođenja uređaja u sustav, održano je danas u prostorijama Doma zdravlja KKŽ, a ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali su župan Darko Koren sa zamjenikom Ratimirom Ljubićem te pročelnica Maja Blažek.

IMG 7870

Goste je uvodno pozdravila ravnateljica Doma zdravlja KKŽ Mirjana Hanžeković koja je kazala kako će se RVG uređajem pacijentima pružiti nova zdravstvena usluga te skratiti vrijeme odlaska u druge gradove na dijagnostiku.

IMG 7886

quote desni 3Snimanje će se obavljati uz 95 posto manje zračenja od klasičnog RTG uređaja i njime ćemo pokriti preko 80 posto naših potreba. Brzina stvaranja snimke je nekoliko sekundi i automatski se prenosi na računalo pa stomatolog ima priliku detaljnom analizom utvrditi daljnji tijek liječenja zuba, pojasnila je ravnateljica.

Župan Koren  je dodao kako današnji susret potvrđuje nastojanja da županijski zdravstveni sustav ide u korak s vremenom i potrebama.

IMG 7900

quote desni 3Ovo ulaganje je jedno u nizu naših takvih malih projekata. Svjedočili smo nedavno u Đurđevcu nekim sličnim projektima, a isto tako i u Križevcima. Zdravstvo je generalno opterećeno problemom financiranja, ali u dijelu osiguravanja materijalnih uvjeta i nabave opreme prilično kvalitetno pratimo i osiguravamo sve potrebno kako bi pacijenti imali zdravstvenu uslugu na najvišoj razini, istaknuo je župan.

Postupak snimanja i značaj uređaja za pacijente pojasnila je stomatologinja Nikolina Kuzmić-Šelimber koja je zahvalila Županiji i Domu zdravlja na novom ulaganju u sustav koje će biti od velike koristi za pacijente.

IMG 7889

quote desni 3Iznimno nam je važno za da možemo prakticirati modernom stomatologiju. Moderna stomatologija bez ispravne dijagnostike koja je potrebna u normalnom vremenu je praktički nemoguća i zato će nam ovaj uređaj jako olakšati svakodnevni rad, zaključila je dr. Kuzmić-Šelimber.

IMG 7924

Novi uređaj nudi niz mogućnosti naknadne obrade, između ostalog  – povećanje kontrasta snimke kako bi se lakše utvrdio tijek endodontske terapije te da li je potrebno vađenje zuba. Također,  nova dijagnostika olakšava prepoznavanje vrsti tkiva koja su vidljiva na digitalnoj radiografiji što omogućava visoka rezolucija uređaja. 

20230616 091124

Vrijednost samoga uređaja je 6.562,50 eura, dok je rekonstrukcija prostora za uvođenje RVG dijagnostike iznosila 5.887,24 eura, odnosno investicija koja je bila izdvojena da bi građani imali dostupnu uslugu snimanje zuba u Domu zdravlja iznosila je 12.449,74 eura decentraliziranih sredstava.

Služba ureda župana

Pročitano 2088 puta